Tudor Ionescu a purat o discuție cu creatorul documentarului „Bears Uncovered”, Ovidiu Dunel Stancu, un film care expune, printre altele, și pericolul hrănirii acestor animale sălbatice pe marginea drmurilor din țară.
În cadrul emisiunii DC Anima, acesta a explicat cum s-a întâlnit cu astfel de cazuri în timpul filmărilor.
„Mergând pe Transfăgărășan am văzut situația în care toată lumea oprește, le dă să mănânce urșilor. Este ceva ce nu este normal. Nimănui nu i se mai pare nimic deosebit. E o normalitate să oprească și să le dea de mâncare animalelor sălbatice. Animalul sălbatic este numit așa pentru că ar trebui să stea în sălbăticie.”
Ovidiu Dunel Stancu a spus că a fost o muncă asiduă să pună cap la cap multele informații pe care le-a colectat. Din 100 ore de filmări au ieșit două în care abordează pe larg situația urșilor din cinci țări.
„A trebuit să facem ceva muncă de cercetare ca să vedem cu care dintre experții, etologii, biologii, conservaționiștii sau asociații de protecția animalelor, inclusiv cu vânători sau victime ale unor atacuri, să vorbim.
Documentarul a fost filmat în România, Italia, Kosovo, Albania și Slovenia. Ideea a pornit de la o investigație. Prima parte am denumit-o «Criza urșilor» și a doua parte «Soluțiile». Nu sunt soluții pe care le propunem noi, pentru că este un subiect foarte complicat, dar am adunat ceva cifre și informații. Cazurile de urși izolați sunt prezentate în prima parte. Unul dintre cazurile din România este cel de la Straja”.
Hrănirea urșilor, un lucru nociv pentru oameni și animale
În opinia celor doi, oamenii trebuie să știe faptul că hrănirea urșilor nu face bine nimănui, nici măcar acestor animale, care trebuie să trăiască într-un mediu liber, în care să nu se întâlnească cu oamenii.
În acest sens, Tudor Ionescu spune că „din toate discuțiile pe care le-am avut cu medici veterniari sau cu etologi specializați pe animale sălbatice, au rezumat toți aceeași idee: Un urs hrănit, este un urs condamnat la moarte. El trebuie să își caute mâncarea în sălbăticie.
Știm că Ministerul Mediului a făcut adresă către toate ambasadele (pentru a exporta urși – n.red) din Europa și toate au spus pas”, a spus gazda DC Anima.
Cum se procedează în Italia
În continuare, Ovidiu Dunel Stancu a vorbit și despre cum este abordată în alte țări problema traseelor montane populate de urși.
„Rangerii din parcul național Abruzzo din Italia nu încurajează acest lucru și există și acolo amenzi, nu mai știu cât, dar în orice caz nu doar 1.000 lei. Nu ești încurajat să te duci de capul tău pe orice potecă sau orice cărare de munte. Totul este marcat, se anunță când se face traseu. Trebuie organizat cu ghid, astfel se menține și curățenia. Cetățenii sunt educați și chiar în condițiile astea, este plin de turiști. La noi oricine se poate duce pe orice potecă mai mult sau mai puțin periculoasă”.