Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, participat la emisiunea lui Bogdan Chirieac de la DC News TV, unde a prezentat ultimele noutăți despre programul „Fabrici de reciclare”, despre care spune că va schimba radical modul în care România gestionează deșeurile.
Programul „Fabrici de reciclare”, finanțat prin PNRR
Programul „Fabricile de reciclare” promite să schimbe radical modul în care sunt gestionate deșeurile în România, spune președintele AFM, Laurențiu Neculaescu. Cu un buget de 1,1 miliarde de lei și 85 de aplicații deja depuse, proiectul ar putea aduce zeci de fabrici noi și mii de locuri de muncă în următorii ani.
„«Fabricile de reciclare» este un program care, cred eu, va revoluționa tot ceea ce știam noi despre România și deșeurile din România. Este încă deschisă axa de finanțare, urmează să se închidă luna aceasta, în noiembrie, și vom începe evaluarea acestor aplicații. Avem deja 85 de aplicații depuse, iar bugetul nostru este de 1,1 miliarde de lei din PNRR.
Aplicațiile depuse până astăzi însumează 6 miliarde, deci suntem dincolo de buget. Și, așa cum am spus și astăzi, îmi doresc ca, în 2025, oricine va fi la AFM să găsească banii necesari pentru a finanța toate proiectele care vor fi considerate eligibile, chiar dacă acestea sunt dincolo de buget. Să finanțeze absolut toate fabricile.
Imaginați-vă ce ar însemna în România să se construiască 85 sau 90 de fabrici noi în doi ani de zile: mii de locuri de muncă și pe orizontală, și pe verticală, și import, și export…”, a spus președintele AFM la DC News TV.
Programul „Fabrici de reciclare” are ca obiectiv construirea a cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor, care vor fi operaționale până la 30 iunie 2026.
Orice instalație de reciclare care creează o materie primă are acces la finanțare
Neculaescu a vorbit și despre flexibilitatea programului „Fabrici de reciclare”, care permite finanțarea oricărui tip de material reciclabil – de la rigips și resturi de construcții până la materialele clasice, precum plasticul și aluminiul. Dacă instalația produce materie primă secundară sau chiar produs finit, proiectul poate fi eligibil pentru finanțare, în condițiile stabilite de ghid.
„Am lăsat liber orice fel de material care poate fi reciclat. Deci, pot să vină cu orice: rigips, resturi din materiale de construcții și demolări, nu mai vorbim de plastic și aluminiu – care sunt deja clasice. Orice tip de instalație de reciclat, dacă ea are un proces tehnologic la finalul căruia rezultă cel puțin o materie primă secundară, atunci ea este eligibilă la finanțare, în niște condiții prevăzute în ghidul de finanțare.
Mai mult decât atât, am vrut să închidem cercul pe conceptul de economie circulară și am dat voie să facă inclusiv produs finit din materia primă rezultată în urma reciclării. Dacă 50% din ce rezultă ca materie primă secundară este utilizat în obținerea de produs finit, atunci este eligibil la finanțare și produsul finit”, a explicat Laurențiu Neculaescu.
„Cele 85 de cereri sunt fabrici deja existente care vor să modernizeze sau fabrici care vor să o ia de la zero? Oricum, e bine”, a remarcat Bogdan Chirieac.
„Nu știu să vă spun exact, pentru că aici, fiind bugetul PNRR, aplicația informatică este la coordonatorul programului național, adică la MIPE, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și noi, de la AFM, nu putem să intrăm să vedem exact ce au solicitat beneficiarii. După ce se închide pe 22 axa de finanțare și MIPE ne exportă aplicațiile, atunci vom vedea”, a răspuns președintele AFM.