În cadrul celei de-a 13-a ediții a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment care a adus laolaltă personaje importante din diplomația publică, a fost prezent și Elliot Gerson politolog american și vice-președinte executiv al Institutului Aspen.

El a oferit un interviu exclusiv, în marja acestui eveniment, pentru DefenseRomania, unde a dat câteva detalii importante despre cum decurg alegerile în Statele Unite dar, mai ales, despre acele puține state care vor face diferența în cursa pentru Casa Albă din 5 noiembrie.

Statele swing

Elliot recunoaște faptul că bătălia finală se concentrează pe anumite state în care nu este clar dacă votanții majoritari sunt cei republicani sau cei democrați.

„Dacă ai locui în Washington D.C. sau oriunde în nord-estul Statelor Unite ale Americii … sau de la Vermont și Maine până la marile state precum New York și oriunde pe coasta vestică, de la Washington la California sau în state precum Illinois sau Chicago cu orașe mari, Kamala Harris va câștiga alegerile în aceste state. Aici nu e publicitate electorală, nu se desfășoară campanie. La fel cum e în statele din sudul extrem sau în statele rurale, nu se desfășoară campanie pentru că aici e clar că Trump va câștiga. Deci totul se va juca în state precum Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, posibil Nevada și Georgia. Un număr foarte mic de state swing vor decide cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Obama, un sprijin esențial pentru democrații americani

Fostul președinte american, Barack Obama are un potențial semnificativ în ceea ce privește aducerea de noi votanți democraților, în special pe cei din comunitatea americanilor de culoare. În plus, Kamala Harris are un atuu pe care Joe Biden nu îl avea în această campanie, mobilizarea electoratului tânăr.

„E greu de imaginat că pot exista încă votanți indeciși la cât de diferiți sunt Kamala Harris și Trump. Dar ei există în statele swing. Aici se desfășoară campania electorală și de aceea cineva ca Barack Obama se află acolo, în state precum Michigan sau Pennsylvania unde un număr foarte mic de voturi va decide rezultatul. Iar Obama e extrem de popular. Există dovezi că sprijinul comunității de culoare și a comunității latino pentru Kamala Harris e mai mic decât era înainte. Obama are capacitatea să facă diferența aici.

Nu e urmă de îndoială că Kamala Harris a creat un entuziasm în rândul tinerilor. Factorul fundamental a fost vârsta lui Joe Biden iar electoratul tânăr considera că e prea în vârstă să mai fie președinte. Nu crea atât entuziasm în rândul lor precum Kamala Harris. Dar una din problemele cu care ea se confruntă e că tinerii nu votează atât de mult precum o fac persoanele mai în vârstă. Strategia ei din teren va trebui să se axeze pe aducerea la urne a tinerilor. Ei se concentrează pe tineri pentru a-i ridica din canapele și de la tablete și a-i mobiliza la urne”, a mai spus Elliot Gerson.