Comisarul Dospina Robert a fost prezent la emisiunea Culisele Justiției de pe DCNewsTV unde a vorbit despre intervenția în masă a autorităților în localități din toată țara pentru a ridica arme deținute ilegal.

Invitatul emisiunii a luat parte la aceste percheziții la care au participat în total 1.000 de polițiști, care au găsit 299 de arme deţinute nelegal, 10 arbalete, dar şi 91.028 de proiectile/alice, 157 cartușe cu gaze, 63 cartușe letale, 28 săgeți și 12 kilograme de articole pirotehnice.

El a povestit și cum a fost inițiată această desfășurare.

„Cineva a organizat întreaga operațiune pe toată țara, s-a ocupat de dosar, a luat legătura cu societatea care a vândut armele și ele au dat liste cu persoanele care au cumpărat. Pentru a comanda o armă în online, trebuie să treci niște date, unele au fost corecte, altele mai puțin corecte. Le-am verificat noi pentru a găsi persoana care trebuie. Ulterior au fost solicitate mandatele pentru percheziție, după ce am strâns toate probele”.

Arbaleta, mai periculoasă decât unele pistoale

El a mai adăugat ceva și despre cât de periculoase sunt aceste arme, unele mai mult decât celelalte.

„Armele, chiar dacă unele sunt catalogate ca neletale, acestea pot să devină letale. Dacă vin cu o armă cu alice de aproape, armă care funcționează pe principiul gazului sub presiune și aruncă un proiectil metalic, pot produce o crimă. Acel proiectil metalic, fie de dimensiuni mici, poate pătrunde foarte ușor în corp. Arbaletele sunt destul de periculoase. Ele, conform legii 295/2004, sunt supuse notificării. Nu ai nevoie de un regim special, depinde de mărimea ei. După ce ai cumpărat-o trebuie să mergi să o notifici. Pentru faptul că nu ai notificat-o te poți alege cu o contravenție. O arbaletă poate să fie mai periculoasă decât o armă neletală.

Au fost solicitate în jur de 320 de mandate în toată țara, undeva la 32 la nivelul capitalei. Sunt multe societăți în străinătate care comercializează la liber aceste arme cum ar fi Ungaria sau Bulgaria”, a declarat comisarul.