În cea mai recentă ediție a emisiunii „Culisele Justiției”, comisarul Robert Dospina, de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a vorbit despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care dorește să achiziționeze o armă în România.  

Condiții pentru a deține o armă în România 

Pentru a achiziționa o armă în România, condițiile diferă în funcție de tipul de armă dorit. Cei mai mulți optează pentru arme neletale, deoarece armele de vânătoare nu sunt accesibile oricui. Este necesar să ai cel puțin 18 ani, să fii apt din punct de vedere medical și să fi absolvit un curs de instruire tehnică și practică. 

„Condițiile diferă în funcție de tipul de armă pe care doresc să-l achiziționeze. În mare parte, vor să-și ia arme neletale, pentru că arme de vânătoare nu poate să aibă oricine. Sunt anumite persoane cu o calitate specială. 

În general, condițiile de achiziționare sunt: vârsta de 18 ani, să nu prezinte un pericol pentru ordinea publică sau siguranța națională, să fie apt medical, să dețină un curs – este nevoie de absolvirea unui curs de instruire tehnică și practică în domeniul armelor și munițiilor, care se face de către anumite persoane juridice. 

Acestea ar fi principalele condiții, cele mai importante. Să nu aibă calitate de inculpat în anumite dosare penale. Sunt anumite infracțiuni (care nu sunt compatibile cu deținerea unei arme – n.n.)”, a explicat comisarul la DC News TV. 

Consecințele încălcării legii 

Jurnalista Laura Duță a întrebat ce se întâmplă atunci când o persoană deține legal o armă, dar devine inculpat într-un dosar penal. Comisarul Robert Dospina a explicat că în astfel de cazuri dreptul de a deține arma este suspendat, iar persoana respectivă este obligată să anunțe autoritățile, deși nu toți fac acest lucru. Totodată, el a clarificat și ce pedepse se aplică pentru deținerea ilegală a armelor, în funcție de tipul acestora. 

„Dacă o persoană are armă, deținută legal, și este inculpat într-un dosar, ce se întâmplă?”, a întrebat jurnalista Laura Duță. 

„I se suspendă dreptul. Este obligat să anunțe. De obicei, ne anunță pe noi, prin alte mijloace, că este inculpat. În mod normal, trebuie să anunțe și el, dar nu toți anunță. Nu știu sau nu vor, depinde de situație”, a răspuns Dospina Robert. 

„Dar ce se întâmplă, domnule comisar, atunci când încalci legea? Mie îmi convine foarte mult că în România nu este la liber, ca în alte state, pentru că am văzut copiii care aveau arme”, a spus Laura Duță. 

„În primul rând, dacă cineva deține o armă de foc, letală sau neletală, după caz, în mod ilegal, se întocmește un dosar penal, care diferă ca pedeapsă în funcție de natura armei. Pentru arma letală, pedeapsa este undeva între 1 și 5 ani de închisoare. În ceea ce privește arma neletală, avem de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”, a explicat comisarul.