Profesorul de istorie Vlad Nistor a fost prezent astăzi la emisiunea #Rezist, unde a vorbit despre încercarea Rusiei de a sabota alegerile din Republica Moldova.

El a expus câteva argumente pe care țara vecină ar trebui să le ia în considerare pentru a-și consolida puterea la rezultatele istorice din aceste zile.

Alegeri anticipate

„Maia Sandu și guvernul Republicii Moldova pot face două lucruri. Unul, să identifice, să demonstreze tentativele de fraudă electorală, să aducă argumente și să pună în mișcare toate instrumentele statului pentru combaterea acestui tip de infracțiune.

Al doilea lucru pe care ar putea să îl facă, după părerea mea, ar trebui să facă alegerile anticipate. Nu știu care este mecanismul tehnic dar niște alegeri anticipate acum, după eventuală și sperata câștigare a alegerilor prezidențiale din nou, de către Maia Sandu, pot avea efecte benefice pentru că altminteri există pericolul ca, dacă sugestia numărul unu, combaterea fraudei și pedepsirea celor care au fraudat nu are loc, s-ar putea ca la alegerile prezidențiale să aibă parte de tentative mai mari de fraudare a voturilor”, a spus profesorul de istorie.

Un eșec pentru ruși

Gazda emisiunii, jurnalista Oana Stănciulescu, l-a întrebat pe invitatul său, în contextul în care Moscova a cumpărat voturi cu sute de milioane de euro și a generat știri false pentru a înclina balanța în interesul său, ce ar putea considera Rusia în situația dată.

„Dacă rezoluția de acum ar fi fost răsturnată, cu siguranță ar fi fost o mare victorie pentru Rusia. Atrag atenția că eu nu cred deloc că Republica Moldova are o valoare strategică și militară în sine, ci are o foarte mare valoare simbolică. Este foarte important ce se întâmplă în spatele Ucrainei, chiar dacă acolo continuă să supraviețuiască enclava transnistriană. Această enclavă nu este foarte periculoasă din punct de vedere militar pentru că sunt doar câteva trupe. Există niște depozite militare dar care sunt foarte greu de folosit și care reprezintă un pericol în sine pentru că sunt multe arme vechi, care ar putea reprezenta un pericol ecologic.

Dincolo de asta, valoarea simbolică este destul de mare. Acesta este și motivul pentru care UE a pus Ucraina și Republica Moldova la pachet în tentativa de accedere la UE. Mai mult decât atât, a făcut ca acest pachet să surclaseze pachetul balcanilor de vest spre idignarea, nemulțumirea și crearea unei atmosfere neplăcute în această zonă, țările de acolo așteptând de foarte multă vreme accederea la Uniunea Europeană”, a mai spus profesorul de istorie Vlad Nistor.