În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Conducem”, expertul în conducere defensivă Titi Aur a analizat accidentul produs în Piaţa Sfatului, Brașov, unde o șoferiță a evitat în ultima clipă un pieton căzut pe carosabil.
Autorul legal vs. autorul moral
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a analizat în detaliu accidentul din Brașov și a subliniat că există doi responsabili în astfel de situații: unul legal, reprezentat de șoferiță, și unul moral, Autoritatea Locală.
„Aș avea de comentat două lucruri, două linii: pe de o parte, cât de atentă a fost șoferița și cât de bine a reacționat. Dacă era într-un moment de neatenție, de uitat în telefon, de gândit la altceva, cu siguranță acel băiat, acel bărbat care a căzut ar fi fost lovit foarte grav. Nu știu dacă ar fi fost chiar mort sau nu, dar ar fi fost lovit foarte grav. Deci, a fost foarte, foarte atentă.
Dar cel mai mult aș vorbi la acest accident despre autorul legal și autorul moral. Cine este autorul legal în acest accident? Bineînțeles, șoferița, care a intrat pe contrasens. Conform legii, asta trebuie să sancționeze polițistul, procurorul și așa mai departe. A intrat pe linie continuă, pe contrasens.
Dar autorul moral al acestui accident este Autoritatea Locală, este primăria. De ce? Pentru că acel trotuar, indiferent unde era – aici este și într-o zonă circulată, turistică, în inima Brașovului, o zonă frumoasă și foarte căutată – ar fi trebuit să fie bun, corect, fără gropi, fără surprize”, a explicat Titi Aur la DC News TV.
Ce s-a întâmplat, de fapt?
Titi Aur a descris exact cum s-a produs accidentul, explicând că turistul s-a împiedicat din cauza unei denivelări și a căzut pe carosabil. Starea necorespunzătoare a trotuarului și lipsa pavelelor au contribuit la incident, însă doar reacția promptă a șoferiței a prevenit o tragedie.
„Ce s-a întâmplat acolo? Fiind o groapă, niște pavele care lipseau, o denivelare destul de mare sau oricum incomodă, turistul respectiv, nefiind obișnuit cu macadamul din România și cu gropile de aici, a mers, admirând probabil diferite lucruri.
A călcat în acea denivelare, unde lipseau pavele, s-a dezechilibrat, iar ghinionul a făcut ca el să se dezechilibreze exact către carosabil, unde oricum era și o bordură ciudată, mai înaltă decât nivelul trotuarului. S-a împiedicat și mai tare în acea bordură și a căzut pe carosabil.
Bineînțeles, a fost o întâmplare, un ghinion, dar se poate vedea foarte clar în acest accident că, dacă lași lucrurile așa – că las’ că nu contează, las’ că merge și așa – la un moment dat nu mai merge. Și a căzut exact pe carosabil. De aici a intervenit reacția perfectă a șoferiței, care era foarte aproape de locul în care a căzut pietonul. Circula cu o viteză normală. Dacă ar fi avut 70-80, dacă ar fi avut mai mulți kilometri pe oră… Norocul a fost că ea circula regulamentar și foarte atentă”, a adăugat expertul.