La emisiunea „Ce se întâmplă?”, moderată de Răzvan Dumitrescu, senatorul USR Ștefan Pălărie a discutat despre referendumul propus de Nicușor Dan, explicând de ce se suprapune acesta cu alegerile prezidențiale.
Referendumul lui Nicușor Dan, „mărul discordiei”
În cadrul unei discuții însuflețite despre organizarea referendumului, moderatorul Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe invitatul său, Ștefan Pălărie, de ce primarul Nicușor Dan a ales să supună la vot referendumul în actualul Consiliu General, aflat la final de mandat, în loc să aștepte următorul consiliu, proaspăt votat de cetățeni. Pălărie a explicat că decizia a fost influențată de dorința de a organiza referendumul simultan cu alegerile, evitând astfel pierderea acestui moment important.
„Eu sunt de acord cu referendumul. Văd că toată lumea-i de acord. Unii pot fi de acord și pentru că știu ce înseamnă costul politic dacă te dai că nu ești de acord. OK. E în regulă și chestia asta, am putut s-o înțeleg. Toată lumea e de acord cu referendumul. Dar, domnul Nicușor Dan, dacă nu trata cumva și politicianist toată chestiunea asta, de ce a supus-o la vot în actualul consiliu, care e pe ducă, pe final de mandat, și n-a așteptat să fie validat următorul, abia votat de populație, care ar reprezenta mult mai bine dorințele populației?”, a întrebat moderatorul emisiunii, Răzvan Dumitrescu.
„Răspunsul aici este foarte simplu. Ține de cronologia evenimentelor. Dacă ar fi așteptat intrarea pe mandat a noului Consiliu General, s-ar pierde șansa de a pune acest referendum simultan cu alegerile”, a răspuns Ștefan Pălărie.
„Păi, asta înseamnă că a urmărit o șmecherie! Ca și Băsescu. Băsescu, când avea un interes electoral, punea un referendum peste alegerile prezidențiale!”, a intervenit moderatorul.
„Nu, domnule Dumitrescu, fiți atent. Au fost persoane care l-au acuzat pe domnul Nicușor Dan că putea să-l facă pe 9 iunie, că de ce nu l-a făcut pe 9 iunie. Asta a fost întrebarea. Și eu spuneam așa: dacă domnul Nicușor Dan făcea referendumul pe 9 iunie, ar fi fost acuzat de populism și că, la alegerile locale, când candidează pentru un nou mandat, își mai pune, pe modelul domnului Băsescu, cum spuneți dvs.”, a continuat Pălărie.
De ce nu a așteptat Nicușor Dan să treacă alegerile?
La remarca „putea să aștepte să treacă orice urmă de alegeri și să-l facă”, reprezentantul USR a precizat:
„Acum, discuția este următoarea. Am citit actele tocmai ca să pot să fiu pregătit pentru subiectul acesta. Eu înțeleg ce spuneți, dar s-ar fi pierdut posibilitatea de a suprapune alegerile cu acest referendum, și atunci ne-ar fi costat mai mult făcând referendumul separat”.
„Deci scopul în sine era suprapunerea cu alegerile! Nu era referendumul pentru București. Scopul era suprapunerea cu alegerile”, a remarcat Dumitrescu.
„Domnule Dumitrescu, știți cum e. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai… de ce nu ai?! Eu pot să explic. Unul dintre scopuri este economia. Economia la bugetul statului. Trebuie oprită risipa banului public – asta e ce spune USR de ani de zile. (…)
În 2016 a existat un referendum în care cetățenii din Oradea și din Băile Felix au fost consultați dacă ar dori ca Băile Felix și Băile 1 Mai să fie lipite la municipiul Oradea. Și acesta a fost realizat peste alegeri organizate la nivel național. Economiile realizate la acel referendum au fost de 1,7 milioane de lei, asta la dimensiunea unui oraș cum este Oradea.
Eu cred că atunci când vorbești despre economiile realizate la Capitală, unde vorbim despre mult mai mulți cetățeni, acestea sunt mult mai mari”, a subliniat Ștefan Pălărie.