În cea mai recentă ediție a emisiunii Părinți Prezenți, Xenia, o tânără de 16 ani din satul Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina, a vorbit despre cât de important este sprijinul părinților în dezvoltarea unui copil talentat.
Ghidarea vs. libertatea de exprimare în dezvoltarea talentului
„Nu mulți copii au părinți care pictează și desenează și, probabil, vor să-și dezvolte un talent. Ce crezi tu că e mai important: ghidarea sau libertatea de a explora?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„Pentru un copil care își dezvoltă talentul, atât ghidarea, cât și libertatea de a explora sunt esențiale. Însă, echilibrul între ele este crucial. Ghidarea oferă structura și cunoștințele necesare, în timp ce libertatea permite descoperirea propriului stil și dezvoltarea creativității.
Ideal ar fi ca un copil să primească o ghidare blândă, care să-i ofere instrumentele necesare, dar și spațiul de a experimenta liber, pentru a-și dezvolta talentul autentic”, a răspuns tânăra.
Cum pot sprijini părinții copiii în demersul artistic?
„Cum crezi tu că ar putea părinții să recunoască și să susțină talentul unui copil, fără să pună presiune și fără să creeze așteptări prea mari? Părinții tăi, de exemplu, cum au gestionat acest lucru?”, a întrebat Loredana Iriciuc.
„Părinții pot recunoaște și susține talentul artistic al copiilor observând interesele lor și încurajându-le explorarea creativă, oferindu-le materiale artistice și participând la evenimente culturale, fără a impune așteptări. Comunicarea deschisă este esențială pentru a le oferi un mediu sigur de exprimare.
De exemplu, părinții mei au gestionat acest echilibru prin încurajarea constantă și crearea unui mediu artistic stimulant, sprijinindu-mă să experimentez fără presiune. Această abordare m-a ajutat să-mi dezvolt talentul liber, un aspect esențial în parcursul meu artistic”, a explicat Xenia.
Talentul este înnăscut sau se poate învăța?
Întrebată dacă talentul este ceva cu care te naști sau ceva ce se dezvoltă prin muncă, tânăra a răspuns:
„În opinia mea, talentul este o combinație între ceea ce ne naștem și ceea ce putem dezvolta prin muncă și dedicare. Există oameni care au o predispoziție naturală către anumite abilități, dar acest lucru nu garantează succesul. Talentul poate fi cultivat și îmbunătățit prin practică constantă, învățare și perseverență”.