Fostul prim-ministru Victor Ponta a fost invitat în emisiunea lui Bogdan Chirieac, unde a discutat, printre altele, despre ce se va întâmpla cu TVA-ul începând cu anul 2025 și despre măsurile necesare pentru a impulsiona economia românească – un bolnav ținut în viață de aparate.
Ce se întâmplă cu TVA-ul începând cu anul 2025?
Ponta a subliniat că menținerea TVA-ului la nivelul actual este esențială pentru firmele românești și pentru clasa de mijloc, care au avut de câștigat de pe urma acestei măsuri încă din 2014. El a lăudat decizia lui Marcel Ciolacu de a nu crește TVA-ul anul viitor, considerând-o crucială pentru a ajuta companiile locale să facă față provocărilor economice.
„L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând o chestie foarte clară și sunt convins că o va mai spune: nu creștem TVA-ul la anul și nu renunțăm la TVA-ul la alimente. De ce? Sigur că eu țin foarte mult la această măsură. Cine mă întreabă care-i cea mai bună măsură pe care am luat-o ca prim-ministru, eu o spun pe aceasta cu TVA-ul – întâi a scăzut de la 24% la 19% la tot și la 9% pentru alimente, servicii, turism ș.a.m.d.
Dar de ce țin la ea? Nu doar așa, că am luat-o eu. Țin pentru că această măsură a permis unor firme românești, multe, și clasei de mijloc, aia amărâtă, din România să prindă un pic de cărniță, de mușchiuleț, cum se zice. Adică, din 2014 încoace, firme românești au beneficiat de chestia asta. Firmele străine n-au beneficiat, că pentru ele nu conta.
Dar firmele românești au beneficiat. Au rezistat la pandemie. Faptul că a anunțat Ciolacu chestia asta (că nu va crește TVA-ul – n.r.) e un lucru foarte bun”, a spus Victor Ponta la DC News TV.
Cum va arăta economia anul viitor? Măsuri necesare
Ponta a atras atenția că, deși TVA-ul nu va crește, există o mare problemă legată de cheltuielile statului, care ar trebui reduse semnificativ pentru a acoperi deficitul bugetar.
„Sigur că după aceea vine întrebarea: «Nu crește TVA-ul, că o să fie un dezastru, dar ce faci totuși? Că ai gaură în buget anul acesta – 25 de miliarde de euro, cea mai mare gaură de până acum». Da, totuși, Băsescu ne-a împrumutat pe 20 atunci, acum e 25 deja.
M-am uitat și mă preocupă și lucrez la chestia asta. Nu știu cine va fi ministru de Finanțe, prim-ministru, dar, dacă mă întreabă, o să le arăt ce am văzut. Problema statului român nu e că nu încasează. În fiecare an încasează mai mult, în sensul că românul plătește și românul, persoană privată, și firmele plătesc mai mulți bani decât anul trecut.
Problema este că se cheltuie mult prea mult (statul – n.r.). Și atunci? La încasări nu prea am cum să lucrez, decât la evaziunea fiscală. Aia e o poveste, eu n-o cred. Deci lasă încasările așa cum sunt acu’, adică cresc, mai ales dacă ajuți firmele, și mai taie din cheltuieli, pentru că, dacă tai jumătate din cheltuielile statului român, nu se întâmplă nimic!”, a punctat fostul prim-ministru.