În emisiunea România are nevoie de tine, implică-te, Iulian Lorincz, deputat de Diaspora, a vorbit despre contribuția românilor din afara țării la susținerea economiei. El a subliniat că aceștia reprezintă, de fapt, cei mai mari investitori „străini” ai României, datorită sumelor considerabile pe care le trimit acasă.
Românii din afara granițelor, cei mai mari investitori ai țării
Deputatul a menționat că, de la aderarea României la Uniunea Europeană, românii din diaspora au trimis mai mulți bani în țară decât a primit România de la Uniune.
„Unde ar trebui să se implice mai mult românii din afara granițelor țării: în comunitatea locală sau în comunitatea din România?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„În primul rând, e foarte interesant să facem o legătură cu banii pe care îi trimit românii din afara granițelor în țară. Cel mai mare investitor străin – străin între ghilimele – al României este românul care a plecat în străinătate. Cei mai mulți bani vin de la ei.
De când am aderat la Uniunea Europeană, românii din afara granițelor au trimis mai mulți bani decât am primit noi de la Uniunea Europeană. Miliarde de euro. Asta înseamnă că românului îi pasă. Trimite bani acasă pentru că poate o are pe bunica, poate o are pe mama, pe tata, un copil, poate vrea să-și construiască o casă unde vrea să se întoarcă la bătrânețe… Există interesul acela: până la urmă, vreau să mă întorc acasă.
Asta e o oarecare implicare directă din punct de vedere economic. Evident că fizic oamenii se implică în comunitatea lor, mai ales dacă au un job acolo, dacă au niște prieteni, dacă își fac o rețea de influență. În viața de zi cu zi, evident că te implici în comunitatea de acolo”, a răspuns Iulian Lorincz.
Cum poate un român din diaspora să se implice în politică?
„Eu nu văd nicio problemă ca cel care locuiește în afara granițelor și are niște idei mai moderne, de digitalizare, să vină cu ele într-un sătuc din Bucovina și să vrea să vorbească cu primarul: «Uite, am trăit asta, se întâmplă asta». Este foarte bine, pentru că vine cu niște idei pe care le-a trăit și simțit pe propria piele”, a mai spus deputatul.
„M-ar interesa, de exemplu, să știu cum ar putea un român din afara granițelor țării să vină și să se implice în politică. Tu ai reușit! După 17 ani de stat în Spania, te-ai întors în țară și ai intrat în Parlament. Cum ai reușit?”, a întrebat moderatorul.
„În primul rând, vreau să spun că viața mea era foarte frumoasă în Spania, adică familia mea e acolo, părinții mei sunt acolo! Eu am terminat Facultatea de Arhitectură, am început să lucrez ca arhitect în Spania și urmăream politica din România. În 2016, m-am înscris la un newsletter, m-a contactat cineva și mi-a zis: «Uite, nu avem pe nimeni în Spania, USB-ul – care era atunci Uniunea Salvați Bucureștiul – se face USR, USR mare, dacă poți să ne ajuți». Și am început să ajut de atunci și am venit cu cunoștințele mele de arhitect pe care le puteam implementa atunci.
Am făcut toată partea grafică a unei campanii, am început să ajut pe diferite chestii de design, am început să mă implic și eram foarte puțini. (…) Pe mine, arhitectura m-a învățat că poți schimba viața oamenilor în bine ca arhitect, dar politica trebuie să facă asta!”, a susținut deputatul la DC News TV.