Economistul Mircea Coșea a fost invitat la emisiunea #Rezist de la DC News TV, unde a discutat despre creșterea prețurilor la energie în această iarnă, subliniind că fără plafonarea actuală, acestea ar putea să explodeze. Potrivit acestuia, o piață liberă în România ar fi ceva cu adevărat „dezastruos”. 

Cum vor arăta facturile la energie electrică la iarnă?

Economistul a avertizat că iarna aceasta ne-am putea confrunta cu prețuri mai mari la energie și că menținerea plafonării este esențială pentru consumatorii casnici, dar și pentru mediul de afaceri. Deși ministrul Energiei încearcă să negocieze cu Uniunea Europeană, Coșea este sceptic cu privire la succesul acestor eforturi.

„Vom suferi, cred eu, în iarna aceasta, la prețurile la energie, pentru că aici e o discuție pe care nu cred că o vom câștiga. E de salutat faptul că ministrul Energiei luptă cu Uniunea Europeană ca să mențină plafonarea, dar nu știu în ce măsură va reuși să facă lucrul acesta. Iar o piață liberă în România e dezastru, pentru că noi nu avem o piață care funcționează normal. 

Nu avem instituții ale statului care să fie active pe piață, să o controleze. Mă refer aici la protecția consumatorilor, la Consiliul Concurenței, care are activități sub mediocre. Nu pot să facă nimic, până la urmă. Sunt și subfinanțate, nu sunt organizate cum trebuie… 

Deci, prețurile la energie pe o piață liberă vor exploda în România; va fi o dramă nu numai pentru cetățeni, ci și pentru mediul de afaceri. România va pierde competitivitate pe piața internațională! Mărfurile românești vor fi foarte scumpe! Deci va fi o cădere!”, a spus Mircea Coșea la DC News TV. 

„Economia României este depășită” 

Acesta a precizat că economia României are nevoie urgentă de o schimbare. Potrivit specialistului, suntem blocați într-un model de producție vechi, axat pe manufactură, fără a valorifica pe deplin resursele proprii.  

„Ca să nu fie o cădere, trebuie să se practice o reformă în economie. Economia României este depășită de ceea ce se întâmplă acum în lume. Noi avem o economie care este în faza a doua a revoluției industriale. 

E o economie manufacturieră, adică ceea ce facem noi înseamnă să producem prin manufacturare. Noi producem automobile, producem fel de fel de lucruri, dar nu pe baza cercetării, dezvoltării românești. Noi numai le fabricăm. Asta înseamnă o valoare adăugată medie sau chiar sub media europeană. Noi avem nevoie de o restructurare a industriei în sensul folosirii resurselor proprii, pe care, slavă Domnului, le avem! Înseamnă o grăbire a procesului de digitalizare, care se face, dar se face greu. Înseamnă o revedere a procesului de investiții. 

Actuala guvernare se laudă foarte mult că face autostrăzi, că face spitale, că face școli. Unde face spitale și școli, nu știu, că nu se vede! Cu autostrăzile se mai avansează, dar ritmul de recuperare a investiției în autostrăzi e foarte lent, merge până la 10 ani! Deci, facem o investiție și începem să ne bucurăm de ea peste vreo nu știu câți ani”, a afirmat economistul.