În cea mai recentă ediție a emisiunii Părinți Prezenți, psihologul Violeta Mihalașcu a discutat despre impactul pe care îl au asupra copiilor afirmațiile precum „Nu mai plânge, nu ai de ce” sau „Nu te mai prosti, fii serios!”. Ea a explicat cum astfel de afirmații pot minimaliza emoțiile celor mici și le pot afecta dezvoltarea emoțională. 

Cum afectează minimizarea emoțiilor dezvoltarea copiilor?

Psihologul Violeta Mihalașcu a subliniat cât de important este să ne însoțim copiii în procesul de înțelegere și exprimare a emoțiilor. Folosind o analogie simplă, ea a comparat minimizarea emoțiilor cu așteptările nerealiste din educație, subliniind că, fără ghidare, copiii ajung să-și respingă propriile emoții. 

„Nu-l ajută pe copil să se cunoască și, astfel, își respinge și el propriile emoții. E ca și când copilul ar intra în școală, în clasa I, iar învățătoarea, la materia matematică, nu i-ar prezenta nimic. Nu i-ar prezenta numere, cum se scriu, cum se calculează… În schimb, la finalul clasei a IV-a, i-ar da o testare și ea s-ar aștepta ca el să ia o notă bună. 

Așa se întâmplă și cu copilăria mică și cu emoțiile, dacă nu-i însoțim pe copii în călătoria asta ca niște profesori, ca niște învățători în ale emoțiilor. Pentru că, copilăria mică, cel puțin, nu este despre nimic altceva decât despre a-și controla corpul și a-și controla emoțiile. Abia apoi să învețe numere, litere și alte lucruri. 

Astfel, se sare un pas și se ratează o etapă foarte importantă atunci când părintele, în loc să îl însoțească în emoția lui, de fapt, respinge emoția, pentru că și lui îi este foarte greu să stea acolo cu un copil care plânge 5 minute, care par că durează o eternitate”, a afirmat psihologul la DC News TV. 

Cum trebuie să reacționeze, de fapt, părinții? 

Este esențial ca părinții să privească lumea prin ochii copiilor lor. Ceea ce pentru adulți pare o banalitate – cum ar fi o lovitură sau o jucărie stricată – poate fi resimțit de cei mici ca o adevărată tragedie. 

„E foarte important pentru părinți să înțeleagă că trebuie să privească lucrurile din perspectiva copilului, în acel moment. Pentru noi, care am trăit 30-40 de ani, o lovitură într-un obiect sau distrugerea unei jucării nu este o tragedie. 

Dar, pentru un copil care este la prima experiență sau care este, pur și simplu, mic, el percepe lucrurile cu o altă viziune: sunt noi pentru el, sunt intense, sunt grave și, atunci, ca să-l putem înțelege pe copil, trebuie să vedem lucrurile din perspectiva lui. Și asta cred că ne face un pic mai înțelegători cu emoțiile lor, pentru că vedem de unde vin”, a subliniat Violeta Mihalașcu. 

„Și cum pot părinții să valideze emoțiile copilului chiar și atunci când pentru noi sunt exagerate?”, a întrebat moderatoarea emisiunii. 

„Tocmai din această schimbare de perspectivă. Adică, înțeleg cât de greu poate să îi fie copilului meu, care crede că, dacă a scăpat mașina într-o groapă, de unde nu mai poate s-o ia, este finalul lumii. Nu există o altă soluție. Pentru că nici nu poate să gândească, în acea intensitate emoțională, o altă soluție.  

Și atunci înțeleg cât de grav este pentru el și mă opresc un pic și îi spun că văd cât de gravă e situația pentru el. Și atunci copilul se simte înțeles, simte că e normal, că nu este un ciudat pentru că simte atât de intens, iar această conectare îl face să se liniștească”, a răspuns specialista.