În cea mai recentă ediție a emisiunii Totul despre bani, analistul economic Adrian Negrescu a discutat despre facturile la energie și gaze din această iarnă, explicând cum consumul mai mare și eliminarea plafonărilor ar putea duce la creșterea considerabilă a costurilor pentru populație. 

Consumatorii casnici plătesc facturi mai mari decât firmele? 

Adrian Negrescu a explicat cum consumul ridicat de energie electrică și gaze va duce la facturi semnificativ mai mari, în ciuda prețurilor plafonate. Deși prima sută de kW are un preț redus, dacă depășești acest prag, te vei confrunta cu tarife mult mai mari, ajungând până la 1,3 lei/kW – printre cele mai mari prețuri din Europa pentru populație. 

„Păi, este un calcul simplu. Ai un consum mai mare de curent sau de gaze? Din păcate, vei avea o factură mai mare. Chiar dacă prețurile sunt plafonate, există mici asteriscuri pe care autoritățile evită să le scoată în evidență și pe care românii le simt cu vârf și îndesat și, probabil, le-au simțit în această vară. De exemplu, la curent electric, doar prima sută de kW are prețul acela super-plafonat și foarte mic, de 68 de bani. 

Dacă ai «tupeu» să aprinzi un radiator la iarnă, să încălzești apa la boiler sau să dai drumul la aer condiționat pe cald, vei sări cu siguranță de 300 de kW și atunci vei plăti 1,3 lei pe kW – ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari prețuri din Europa pentru populație. 

Mai mult decât atât, populația, pe baza acestor plafonări, plătește un preț mai mare la energie electrică decât firmele. Firmele plătesc 1 leu/kW, și acela fiind un preț foarte mare raportat la ce se întâmplă în regiune. Deci, cu cât vom consuma mai mult, cu atât vom plăti mai mult”, a spus Negrescu la DC News TV. 

Facturi cu până la 40% mai mari din primăvară 

Analistul economic a avertizat că, deși prețurile gazelor sunt plafonate în prezent, situația se va schimba radical începând cu aprilie anul viitor, când plafonările vor fi eliminate. Pentru cei care consumă mai mult, așa cum se întâmplă de obicei în marile orașe, liberalizarea pieței ar putea aduce facturi mai mici. În schimb, pentru cei care consumă sub 100 kW, prețurile vor crește semnificativ, cu până la 40%. 

„În ceea ce privește gazele, prețurile sunt plafonate; acolo doar consumul este cel care generează, din punctul meu de vedere, facturi mai mari. Nu știm însă ce se va întâmpla începând de anul viitor, din aprilie, atunci când vor fi eliminate aceste plafonări. 

Îl văd pe ministrul Energiei, pe domnul Burduja, bâjbâind după niște reguli foarte clare prin care să-i protejăm pe cei care, într-adevăr, nu au posibilitatea financiară de a plăti un tarif mai mare. Dar și el vorbește evitând, practic, realitatea. 

Pentru cei care consumă peste 300 kW pe lună, adică majoritatea populației din marile orașe, cei care au acasă un frigider, un calculator, un televizor, un aer condiționat, liberalizarea pieței din aprilie va însemna un preț mai mic la energie, pentru că prețurile sunt mai mici la energie în toată regiunea noastră. Numai la noi, în România, sunt menținute până la 1,3 lei. 

Pentru cei care, într-adevăr, consumă până la 100 kW, prețul va crește de la 0,68 spre 1 leu, iar asta va însemna o creștere cu cel puțin 40% a facturilor”, a explicat specialistul.