Mihai-Cătălin Necula, chestor principal de Poliție și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost invitat la DC News TV, unde a vorbit despre aderarea țării noastre la Schengen terestru, precum și despre măsurile luate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru a alinia România la standardele tehnice și de securitate impuse de Uniunea Europeană.
România, pregătită pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen
Acesta a subliniat că România a trecut cu succes multiple evaluări tehnice, realizate de comisii formate din experți ai Comisiei Europene și state membre, ceea ce demonstrează capacitatea țării noastre de a securiza frontierele europene la un nivel înalt.
„Partea tehnică a admiterii României în Schengen terestru este pusă la punct de Ministerul de Interne?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Da, în cea mai mare parte, da. Și aș vrea să mai fac aici câteva precizări, pentru că decizia cu privire la Schengen are o componentă de analiză strict tehnică, în care practic există criterii, există o formă în care sunt măsurate, există vizite de evaluare – România a fost evaluată de peste 12 ori de către comisii de evaluare alcătuite din reprezentanți ai Comisiei Europene și specialiști din statele membre, care au venit și au verificat fiecare element, cum funcționează, și, de fiecare dată, aceste evaluări au fost trecute.
Mai mult decât atât, tot ceea ce înseamnă legislație europeană este în continuă transformare. Asta înseamnă că ceea ce îndeplineam acum 10 ani, nu mai îndeplinim acum dacă nu ținem pasul și dacă nu continuăm modificarea și transformarea acestor elemente”, a spus Mihai-Cătălin Necula la DC News TV.
Țara noastră nu reprezintă un pericol de securitate pentru alte state
Oficialul a vorbit, totodată, despre rezultatele remarcabile obținute în urma unor proiecte pilot implementate la frontieră, cum ar fi reducerea cu 75% a trecerilor ilegale la granița cu Serbia în ultimul an – un model care poate fi adoptat și de alte state.
„Dar ceea ce aș vrea să punctez este ceea ce s-a făcut printr-o serie de proiecte pilot implementate de MAI prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Poliția Națională, cu Frontex, cu agențiile europene, la o serie de frontiere.
De ce? Pentru că prin aceste proiecte, odată s-au obținut rezultate foarte bune la nivel european, de exemplu, scăderea de anul trecut până anul acesta cu 75% a ceea ce înseamnă treceri ilegale la frontiera cu Serbia, model care poate fi preluat și de alte state. (…)
Deci, toate aceste elemente, toate aceste chestiuni de succes pot fi prezentate celorlalte state membre astfel încât să nu existe nicio îndoială că, odată cu ridicarea acestor controale la frontierele terestre ale României și Bulgariei, nu va fi creată o situație de pericol pentru celelalte state membre, ci, din contră, acest spațiu va fi extins cu o zonă care poate aduce un plus de securitate”, a explicat secretarul de stat în MAI.