Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News TV, unde a vorbit despre programul „Rabla pentru tractoare”, aflat la prima ediție. Noul program are alocat un buget de 500 mil. lei și va finanța cumpărarea unui utilaj agricol cu până la 80% din valoarea totală a achiziției. 

Cine sunt beneficiarii?

Pentru fermierii mici și crescătorii de animale, anul acesta vine cu o oportunitate importantă: prin programul „Rabla pentru tractoare”, pot accesa fonduri pentru achiziționarea unui tractor nou, cu scopul de a reduce emisiile de CO2. Cu o finanțare de până la 55.000 de euro, acest program sprijină producătorii înregistrați la primărie, oferindu-le posibilitatea să își modernizeze echipamentele agricole. 

„Noi suntem responsabili de tot ce înseamnă emisii de CO2. Scopul nostru este să reducem cât mai mult emisiile de CO2. Anul acesta, ne-am uitat un pic și spre agricultură, unde și acolo avem utilaje care poluează. Și am venit cu acest program, „Rabla pentru tractoare” se numește, în care orice persoană fizică care deține un atestat de producător, adică are un teren pe care îl lucrează și este înregistrat la primărie și plătește inclusiv taxe și impozite ca persoană fizică, pe CNP. 

Ne adresăm strict acestei categorii de beneficiari. Toți acești beneficiari își pot achiziționa un tractor nou prin acest program. Valoarea maximă pe care noi o finanțăm este de 55.000 de euro pentru fiecare producător, cu TVA inclus. 

Nu ne propunem să achiziționăm prin acest program tractoare mari. Ne adresăm fermierilor mici, inclusiv crescătorilor de animale. Avem 500 mil. lei pentru acest program. El se va derula prin intermediul dealerilor de tractoare, va fi o sesiune exact cum avem la «Rabla», program pe care oamenii îl cunosc foarte bine. Tu, ca persoană fizică, te duci la dealer și îți alegi tractorul. Trebuie să casezi, în schimb, o rablă, pentru a contribui la reducerea emisiilor de CO2, dar această rablă nu trebuie să fie neapărat un tractor”, a explicat Neculaescu la DC News TV. 

Valoarea contribuției proprii 

Întrebat dacă programul implică și o contribuție proprie, președintele AFM a răspuns: 

„Da, discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că suntem în sfera Ministerului Agriculturii și acolo discutăm de o schemă de ajutor de stat pe agricultură, în care din acești 55.000 de euro, pe care noi îi finanțăm, tânărul fermier, adică cei care au până în 40 de ani, primesc 80% grant și 20% contribuție proprie, iar fermierii care nu se încadrează în categoria de tânăr fermier vor primi 65% grant, cu 35% contribuție proprie. 

Beneficiarii trebuie să știe că, dacă își aleg un tractor care, de exemplu, este sub această valoare de 55.000 de euro, pentru că aceste utilaje au capacitate în funcție de suprafața pe care o lucrează, și există și tractoare cu o capacitate mai mică, dacă optează pentru un astfel de tractor, își pot achiziționa până la atingerea pragului de 55.000 de euro agregatele necesare tractorului: disc, plug, remorcă etc.”. 

Când se deschide programul? 

Programul va fi lansat în curând, ghidul fiind deja publicat pentru consultare. În prezent, sunt analizate ultimele observații primite, iar implementarea este planificată să înceapă cel târziu la sfârșitul lunii octombrie. 

„Suntem pe ultima sută de metri cu acest program. Deja am publicat ghidul în transparență publică și am primit câteva observații pe care le analizăm acum. Noi sperăm că în două-trei săptămâni. Acest program va demara, oricum, până cel târziu la sfârșitul lunii octombrie. (…)

Documentele sunt minimale: trebuie buletinul, certificatele fiscale care atestă că nu există datorii la primărie și la ANAF, și atestatul de producător. Atâta tot”, a explicat Laurențiu Neculaescu.