Mihai-Cătălin Necula, chestor principal de Poliție și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, invitat la DC News TV, a oferit cele mai recente informații despre programul Visa Waiver. El a subliniat că, odată ce România va fi admisă în program și se va renunța la vize, este esențial ca autoritățile să aibă acces la un sistem eficient de schimb de date.
Noutăți despre programul Visa Waiver: Cum se face schimbul de date pentru siguranța călătoriilor după acceptarea României
Acest sistem permite evaluarea bunei intenții a celor care intră în țară, astfel încât persoanele care ar putea reprezenta un risc să fie oprite la timp, contribuind astfel la menținerea securității naționale.
„Procesul de eliberare a vizei este un proces prin care autoritățile verifică dacă o persoană care intenționează să se deplaseze într-un anumit stat poate să facă dovada scopului pentru care se deplasează acolo, verifică dacă acea persoană nu este dată în urmărire sau nu este cunoscută cu un trecut infracțional și ar putea să reprezinte un pericol pentru statul respectiv, și dacă elementele puse la dispoziție ca probe sunt reale sau nu – asta înseamnă că există un schimb de informații aplicat între cel care intenționează să solicite această viză și, pe de altă parte, obligația autorităților de a verifica în toate datele de care dispun pentru a stabili această credibilitate și a evalua cât mai obiectiv dacă acea persoană este de bună credință și va respecta scopul vizei, urmând ca, la sfârșit, să se întoarcă în țara de origine.
În momentul în care renunți la acest proces, practic, el trebuie completat cu altceva, astfel încât autoritățile să aibă în continuare posibilitatea de a verifica bonitatea celor care urmează să călătorească în această țară”. (…)
Aceste acorduri încheiate, această cooperare aprofundată de schimb de date în timp real, astfel încât, în momentul în care o persoană se prezintă la frontieră, autoritățile de acolo să poată ști dacă îi permit intrarea sau nu, vine să compenseze acest mecanism de vize. Tocmai de aceea spuneam că este importantă dezvoltarea cooperării, dezvoltarea unui schimb care să fie și eficient, și targetat. Ceea ce este extrem de important și trebuie subliniat este un plus de securitate pentru România, pentru că acest schimb de date este ceva reciproc.
Asta înseamnă că România, în momentul în care o persoană vrea să intre dintr-o altă țară pe teritoriul nostru, are posibilitatea să verifice într-o bază de date foarte mare, pentru a restrânge cât mai mult riscul de a permite unei persoane care poate prezenta un risc terorist sau poate face parte dintr-o anumită grupare ori este implicată într-o chestiune ce ține de migrația ilegală să pătrundă în țară”, a explicat Mihai-Cătălin Necula la DC News TV.
Cum se va face controlul pașaportului la frontiera română și cea americană?
„Pentru cetățeanul standard mediu, adică pentru mine, va fi momentul acesta foarte important când vom putea călători fără viză în SUA. Deci eu, Chiriac, mă prezint la aeroport cu pașaportul, fără viză pe el. Mi-am cumpărat bilet pe internet, cum se cumpără, sau de la agenție, mă duc la ghișeul Delta Air Lines, prezint biletul, prezint pașaportul, trec mai departe de controlul de pașapoarte, mă duc la ofițerul român de frontieră, care-mi verifică pașaportul, și mă urc în avion, fără viză.
Ajung în SUA, la ofițerul de frontieră american, acesta îmi ia pașaportul, îl pune în scanerul lui, mi-l dă înapoi și spune: «Chiriac, bine ați venit în SUA». Ce se întâmplă când pașaportul îmi este verificat de ofițerul român de frontieră și când îmi este verificat de ofițerul american de frontieră?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Odată cu introducerea unei țări în sistemul Visa Waiver, toți pasagerii care urmează să călătorească în respectiva țară trebuie să se înscrie într-un sistem. Un sistem care, la nivel european, se numește ETIAS sau EFTA – are o denumire diferită de la o țară la alta. Acest lucru este necesar inclusiv în SUA.
Deci, în momentul în care nu dispun de o viză valabilă și vreau să călătoresc în Statele Unite, va trebui să intru în sistem și să completez o serie de date, date care ajung la autoritățile americane, le verifică, și, în situația în care aș risca să fiu oprit la frontieră când ajung în SUA, mi se comunică.
Dacă nu primesc acea aprobare prin sistem, nu pot să fac călătoria sau risc să fac această călătorie și să pierd banii și tot ce a însemnat costul deplasării. Același lucru se va întâmpla și cu cetățenii români, când România va fi – și sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând – admisă în acest program, Visa Waiver. Fiecare călător care nu deține o viză va trebui să se înscrie în acest sistem. Se percepe o taxă, 8 dolari sau 10 dolari, nu mai știu exact, dar aceste informații sunt disponibile pe site”, a răspuns secretarul de stat în MAI.