În cea mai recentă ediție a emisiunii „Culisele Justiției”, comisarul Tudose Adrian, șeful Serviciului Furturi Auto din Poliția Capitalei, a conturat profilul hoțului de mașini de lux, subliniind că acesta are nevoie atât de abilități tehnice, cât și de „tărie de caracter”. Iată cum merge totul.
Cine sunt cei care vânează bijuteriile pe patru roți?
Comisarul Tudose Adrian a dorit să ofere o asigurare bucureștenilor, menționând că, în ultimii cinci ani, nu au fost identificate grupări sau persoane specializate în furtul de autovehicule de lux în Capitală.
El a explicat că acest tip de infracțiune necesită abilități și cunoștințe tehnice avansate, iar hoții de mașini scumpe folosesc dispozitive electronice sofisticate pentru a păcăli sistemele de securitate ale autoturismelor.
„Vreau să transmit un mesaj de liniște pentru cetățenii municipiului București: nu avem în ultimii cinci ani de zile, grupări sau persoane specializate care să sustragă autovehicule pe raza municipiului. Din experiența profesională, sunt anumite tipologii ale infractorului, pentru că acest gen de infracțiune nu este săvârșit de oricine, de orice persoană.
Trebuie să aibă anumite abilități, cunoștințe și tărie de caracter. Când vorbim de mașinile scumpe, trebuie să ai un dispozitiv electronic, care are rolul de a citi frecvența cheii de contact și a transmite mai departe computerul de bord, astfel încât semnalul pe care computerul de bord îl recepționează de la cheie, să nu facă diferența că e de la un dispozitiv auxiliar și e de la cheie”, a explicat comisarul Tudose Adrian la DC News TV.
„Aș dori să duc discuția puțin mai departe, ca o recomandare. E bine să fim precauți, ca în momentul în care coborâm din autoturism să ne asigurăm că portierele sunt încuiate – nu plecăm și dăm click de la distanță, pentru că există pe piață acele sisteme de bruiere a semnalului, care blochează închiderea.
Să fim foarte atenți că portiera este asigurată, iar pe traseul de deplasare, dacă ni se par persoane suspecte, dacă pare că ne urmăresc, că au același drum, aceeași destinație cu noi, să fim atenți la ceea ce fac.
Cum ne protejăm mașina de hoți?
Comisarul a recomandat șoferilor să fie vigilenți atunci când își parchează mașina, verificând manual dacă portierele sunt încuiate, în loc să se bazeze doar pe telecomandă. El a atras atenția asupra dispozitivelor care pot bruia semnalul cheii și a sugerat să fim atenți la persoanele din jur, mai ales dacă observăm un comportament suspect, pentru a putea oferi cât mai multe detalii autorităților în cazul unui incident.
Pentru că, în momentul în care suntem urmăriți și acea persoană este relativ aproape – pentru că trebuie să stea foarte aproape, astfel încât dispozitivul artizanal pe care îl are să perceapă semnalul cheii – trebuie să fim atenți, ca, în cazul în care ni se întâmplă o nenorocire și ni se fură mașina, să avem o reprezentare și să dăm cât mai multe detalii poliției, astfel încât cercul de suspecți să fie foarte repede conturat”, a punctat Tudose Adrian.