Într-o nouă ediție a emisiunii „Culisele Justiției”, comisarul Tudose Adrian, șeful Serviciului Furturi Auto din cadrul Poliției Capitalei, a discutat despre înșelătoriile cu mașini second hand și a oferit câteva sfaturi utile pentru a evita capcanele hoților.
Cum să nu fii înșelat cu mașini second hand?
Atunci când cumperi o mașină second-hand, e ușor să fii păcălit dacă nu știi la ce să fii atent. Comisarul Tudose Adrian, șeful Serviciului Furturi Auto din Poliția Capitalei, explică pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a cumpăra un autoturism în siguranță, evitând înșelătoriile.
„Recomand cetățenilor care doresc să achiziționeze un autoturism second-hand să-l cumpere direct de la proprietar, și asta vă spun pentru că îl și ajută pe cetățeanul român să-și dovedească calitatea de cumpărător de bună credință.
Concret, dacă merg să cumpăr un autoturism, îl văd pe un site de specialitate, îl văd, îmi place, iau legătura cu vânzătorul și spun: «Ok, sunt de acord, vreau să văd și eu mașina, vreau să văd și actele» – pentru că așa e corect. Mă duc, văd mașina, tehnic îmi place, cer documentele. În primul rând, îi cer actul de identitate: «Cine sunteți dvs.? Eu sunt X, am banii, cât mi-ai cerut, dar vreau să știu și eu de la cine cumpăr».
Vreau să se înțeleagă acest lucru, pentru că, în realitate, oamenii sunt, nu știu de ce, stânjeniți să le ceară buletinul. De ce să facem asta? Pentru că persoanele acestea care comercializează prin interpuși, e clar că evită. Dacă are o problemă cu vehiculul, vor evita să își arate identitatea”, a explicat comisarul la DC News TV.
„În cazul în care nu este proprietarul cel care vinde, pentru că, se întâmplă, poate deleagă pe altcineva, se solicită documentele mașinii astfel încât, la o primă vedere, să se compare numărul de identificare al vehiculului cu ceea ce scrie în document”, a continuat Tudose.
De unde e mai bine să cumperi mașina second hand?
Atunci când vine vorba de achiziționarea unei mașini second-hand, alegerea locului de unde o cumperi poate face diferența. Cumpără de la firme specializate, pentru a evita problemele legale și surprizele neplăcute care pot apărea chiar și după înmatriculare.
„Cel mai bine este să mergem să achiziționăm un autoturism second-hand de la o firmă care este specializată în comercializarea acestor vehicule. De ce spun lucrul acesta? Tot din practica judiciară vă spun că au existat foarte puține situații, dar au existat, de aceea vreau să le și spun, în care au apărut și aceste probleme juridice. Adică, vehiculul pe care firma respectivă de leasing l-a achiziționat din străinătate și a avut probleme și în România.
În momentul în care a ajuns în proprietatea dvs., dvs. ați mers pe cale legală să vă înmatriculați vehiculul, mergeți la toate instituțiile statului – RAR, Serviciul Înmatriculări – care constată că există o alertă și ne trimite nouă. Și cumpărătorul de bună credință spune: «Domnule, eu am fost la o reprezentanță în România, de la o firmă de leasing am cumpărat-o. N-am luat-o de la un intermediar.» Ei, dvs. aveți cumva o asigurare, o umbrelă, în sensul că firmele mari nu își asumă un scandal”, a explicat șeful Serviciului Furturi Auto din cadrul Poliției Capitalei.