Într-o nouă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News TV, conf. univ. dr. Andrei Nanu de la UMF „Carol Davila” București a discutat despre normele medico-legale și malpraxis, explicând că medicul poate opri asistența medicală doar atunci când pacientul, pe deplin conștient, refuză clar tratamentul.
Când poate fi întrerupt tratamentul unui pacient fără consecințe juridice?
Medicul Andrei Nanu a subliniat că nu există norme care să permită întreruperea asistenței medicale, cu excepția cazului în care un pacient refuză, conștient și cu discernământ, tratamentul, chiar dacă este avertizat că acest lucru poate duce la deces.
„Nu există nicio normă de bună practică medicală care să fie acceptată la nivelul specialităților în România care să prevadă faptul că, în anumite situații, se poate întrerupe acordarea asistenței medicale unui pacient. Nu există niște criterii obiective și nu există o normă de bună practică. Cu alte cuvinte, dacă un medic decide să facă acest lucru, acțiunea sa va fi în afara normei de conduită profesională, în afara standardului profesional aplicabil.
Și atunci, sigur că, plecând de aici, apare și răspunderea juridică. Singurele situații în care ne putem imagina întreruperea asistenței medicale în cazul unui pacient cu consecințe, să le spunem letale, este situația în care pacientul refuză actul medical. Adică avem un pacient conștient, cooperant, un pacient cu discernământ care refuză actul medical.
În condițiile în care pacientul refuză actul medical, medicul mai are o singură obligație legală: să-i explice pacientului care sunt consecințele refuzului său, care pot fi inclusiv decesul. Și, dacă și după exprimarea acestor consecințe pacientul refuză în continuare, actul medical nu se va efectua și, sigur, drept consecință, pacientul va muri”, a explicat dr. Andrei Nanu la DC News.
Eutanasia rămâne ilegală în România, dar câștigă teren în Europa
Eutanasia este actul deliberat de a pune capăt vieții unei persoane care suferă de o boală incurabilă sau aflată în fază terminală, cu scopul de a-i ușura durerea. Este un subiect sensibil și foarte dezbătut, din cauza implicațiilor etice, morale, juridice și religioase.
Legile legate de eutanasie diferă mult de la o țară la alta. În România, eutanasia nu este legalizată, iar legislația nu conține reglementări care să permită această practică.
În ultimii ani, tot mai multe țări, precum Spania, au început să adopte reglementări care permit această practică.
„Să nu facem confuzie între situația descrisă anterior și eutanasie. În cadrul eutanasiei, avem cu totul și cu totul alte aspecte. (…) Eutanasia este interzisă în România, este infracțiune, dar noi vedem că, cumva, se câștigă teren și în acest domeniu – din ce în ce mai multe țări reglementează eutanasia.
În urmă cu câțiva ani, Spania a adoptat niște reglementări legale în acest sens”, a spus specialistul, care predă materia „Elemente juridice medicale și malpraxis”.