În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre valul de scumpiri din România, care este, pentru a șasea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5,3%.  

România, țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a șasea lună la rând

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata anuală a inflației pentru a șasea lună consecutiv, arată datele publicate miercuri de Eurostat. În august, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut la 2,4%, față de 2,8% în luna iulie. România a înregistrat în aceeași lună o creștere anuală a prețurilor de 5,3%.  

În acest clasament nedorit, România este urmată de Belgia (4,3%) și Polonia (4%). La polul opus, statele din UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației înregistrate în august 2024 au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). 

Într-o discuție la DC News TV, analistul economic Adrian Negrescu a explicat că inflația ridicată din România este rezultatul mai multor factori. Pe lângă majorările de prețuri la energie și gaze, care nu reflectă realitatea din piețele internaționale, el a semnalat că măsurile fiscale recente au contribuit semnificativ la creșterea inflației. 

„Se întâmplă acest lucru pentru că avem, din păcate, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a șasea lună la rând și, probabil, vom avea cele mai ample creșteri de prețuri pe tot parcursul acestui an, în condițiile în care măsurile menite să stăvilească practic aceste creșteri de prețuri întârzie.  

Avem în continuare acele plafoane de preț la energie și gaze, care nu reprezintă realitatea din piețele internaționale. Avem în continuare probleme legate de taxare – gândiți-vă că am crescut inflația ca urmare a creșterilor de taxe și impozite, pe care le tot aplicăm de la 1 ianuarie.  

Am crescut taxele pe microîntreprinderi, am crescut taxele pe băuturile răcoritoare, pe produsele sănătoase, pe tot felul de bunuri și servicii”, a spus Adrian Negrescu.  

Accizele la combustibili s-au majorat de două ori în 2024 

În acest an, România a fost martora unor creșteri importante, atât la acciza pentru carburanți, cât și a salariullui minim pe economie, iar aceste creșteri își fac simțite efectele acum, în toamnă, când inflația rămâne la un nivel ridicat, de 5,3%, dublu față de media Uniunii Europene.  

Analistul economic atrage atenția că, în timp ce alte state reușesc să mențină prețurile stabile și să sprijine puterea de cumpărare a cetățenilor, în țara noastră, aceste obiective par de neatins.  

„Am crescut de două ori acciza la carburanți în acest an, de au crescut prețurile benzinei și motorinei, am crescut de două ori salariul minim pe economie – toate acestea se contabilizează acum, în toamnă, când inflația rămâne foarte ridicată, 5,3%, o inflație dublă față de media Uniunii Europene. 

Și te întrebi: «Ce reușesc oamenii ăia să facă bine, de contribuie la menținerea prețurilor, încearcă să ajute puterea de cumpărare a oamenilor și, noi, în România, nu reușim acest lucru?». Așteptăm ca inflația să scadă doar din punct de vedere statistic, pentru că asta se întâmplă în momentul de față”, a punctat analistul.