În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, analistul economic Adrian Negrescu a discutat despre valul de scumpiri din România, care îi face pe mulți să renunțe la aprovizionarea pentru iarnă. Mai mult, prețurile de la raft îi pun pe cei cu venituri mici în situația de a merge în piață și la supermarket „ca la muzeu”.

Românii nu și-au făcut provizii înainte de iarnă: nu-și mai permit 

Anul acesta, cămara plină cu bunătăți pare să fie doar un vis pentru mulți români. Odată cu creșterea prețurilor, murăturile și zacusca de altădată au devenit un adevărat lux. Mulți oameni privesc produsele din piețe și supermarketuri ca pe exponate, fără să și le poată permite. Așa că, în loc să își facă provizii, sunt nevoiți să se bazeze pe ce vor găsi în magazine pe timpul iernii. 

„Cămara, într-adevăr, e o problemă în acest an. Gândiți-vă la gospodinele acelea care, în anii trecuți, puneau gogonele, puneau zacuscă, puneau castraveți la murat și cine știe ce alte bunătăți pentru iarnă. Ei bine, anul acesta este o adevărată misiune imposibilă să pui niște legume pentru iarnă, în condițiile în care prețurile au crescut foarte, foarte mult. 

Mulți oameni au ajuns să meargă la piață, dar și la hipermarket, ca la muzeu – admiră produsele și, din păcate, nu și le permit. 

Din acest motiv, mulți au renunțat să-și mai facă provizii pentru iarnă și vor fi dependenți, din păcate, de prețurile și produsele pe care le pot găsi în magazine pe parcursul iernii”, a spus analistul economic la DC News TV.  

România are cea mai mare inflaţie din UE

România continuă să se confrunte cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, pentru a opta lună consecutiv. În timp ce măsurile pentru a tempera creșterile de prețuri întârzie, inflația este alimentată de taxe și impozite mai mari, de la energie și gaze până la microîntreprinderi și produse de bază. Adrian Negrescu atrage atenția că, în acest ritm, prețurile vor continua să crească pe tot parcursul anului. 

„Se întâmplă acest lucru pentru că avem, din păcate, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a 8-a lună la rând și, probabil, vom avea cele mai ample creșteri de prețuri pe tot parcursul acestui an, în condițiile în care măsurile menite să stăvilească practic aceste creșteri de prețuri întârzie.

Avem în continuare acele plafoane de preț la energie și gaze, care nu reprezintă realitatea din piețele internaționale. Avem în continuare probleme legate de taxare – gândiți-vă că am crescut inflația ca urmare a creșterilor de taxe și impozite, pe care le tot aplicăm de la 1 ianuarie. Am crescut taxele pe microîntreprinderi, am crescut taxele pe băuturile răcoritoare, pe produsele sănătoase, pe tot felul de bunuri și servicii”, a explicat Adrian Negrescu.