În cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, Daniel Oprican, președintele Asociației Forța Patriotică din Italia, a discutat despre nevoile românilor din această țară și despre cum minciunile clasei politice i-au descurajat pe cei din diaspora să se mai implice în diverse cauze.
Petiții semnate, rezultate zero: se cere de 30 de ani un consulat la Padova
Într-o discuție la DC News TV, Daniel Oprican a povestit despre inițiativa asociației pe care o conduce de a solicita un consulat la Padova, un lucru despre care se vorbește de 30 de ani, dar care nu a avut încă succes.
Moderatorul a adus în discuție un studiu care arată că 55,7% dintre românii din diaspora nu au semnat niciodată o petiție adresată autorităților pentru a cere rezolvarea unei probleme de interes, deși mulți se consideră implicați civic și social. El a întrebat dacă asociația condusă de Oprican a primit sprijinul necesar din partea românilor din Italia.
„Ca și românii din țară, să știți că nu este o mare diferență în implicarea în societate. Noi nu avem o educație civică. Încercăm prin tot felul de proiecte să facem lucrul acesta, dar se vede că nu s-a reușit și nu cred că se va reuși dacă nu se începe încă din clasele primare. Avem alte priorități în clasele primare, altele decât educația civică, care este extrem de importantă.
Iar cetățenii sunt foarte greu de urnit. Este foarte greu să faci un cetățean să se implice în niște activități din care el nu are beneficii directe. Ăștia suntem, asta este societatea în care trăim. (…) Noi am interacționat bine cu cetățenii pentru această cauză (solicitarea unui consulat – n.r.), pentru că este una comună, din care avem beneficii cu toții. Nu s-a pus problema să nu se semneze petiția. Au semnat oamenii petiția. (…) Decidenții nu iau în calcul petițiile”, a răspuns președintele Asociației Forța Patriotică din Italia.
Românii din diaspora, obosiți de promisiunile goale ale politicienilor
Oprican a continuat spunând că românii au drepturi „doar pe hârtie”, însă, în realitate, petițiile depuse nu au fost luate niciodată în calcul.
„Oamenii au dreptate să nu se mai implice, pentru că, dacă noi facem petiții peste petiții – și unele sunt, pe bună dreptate, susținute de realități, de fapte – normal că nu mai ai încredere să mergi mai departe. S-a creat o neîncredere în societate din cauza clasei politice, care a mințit sistematic cetățenii înainte de alegeri. Vine X, spune una, vine Y, spune alta. Vine PNL, spune ceva, vine USR, spune altceva. Pot să dau și nume, că sunt implicat și în domeniul ăsta. (…)
Majoritatea dintre ei (politicienii – n.r.) m-au dezamăgit atât pe mine, cât și pe cei care au participat la întâlnirile organizate de aceștia. Domnul Rareș Bogdan, un nume notoriu, ne-a promis că ne va ajuta cu acest consulat. A venit la Padova în anul 2019, înainte de alegerile europarlamentare, și ne-a promis solemn: «Dacă eu ajung și intru în politică, o să vă ajut și o să vedeți că o să aveți consulat la Padova». Deci exemplele și tot ceea ce se întâmplă în mediul politic determină reacția cetățenilor”, a mai spus Daniel.