În cea mai recentă ediție a emisiunii „Cultura pentru toți”, criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, au vorbit despre filmele difuzate pe canalul Cinemaraton, dedicat în întregime cinematografiei românești.
Descoperă magia filmelor românești pe Cinemaraton
Pe Cinemaraton, iubitorii de filme românești pot vedea o selecție impresionantă de producții, iar printre cele mai îndrăgite se numără „Brigada Diverse”, „Concurs” sau comedia „Astă seară dansăm în familie”.
„Trebuie să încep cu o confesiune, cu o remușcare. Eu auzisem, așa, de acest post, Cinemaraton, dar nu intrasem să mă uit și, nu de mult, butonând eu așa, cu telecomanda – sunt foarte multe posturi într-o grilă – am ajuns să mă uit la acest post și, odată ce l-am descoperit în grilă, odată ce s-a fixat telecomanda acolo, din hazard, n-am mai putut să plec de acolo, fiindcă era un film românesc în plină desfășurare și am stat să mă uit.
Apoi m-am uitat și la următorul film românesc și încă un film românesc… S-a întâmplat să fie o serie de filme românești foarte bune. Era «Marți, după Crăciun» filmul peste care am nimerit, apoi a fost un alt film, «Lemonade», făcut de o tânără regizoare, un film de debut foarte bun, cu experiența unei femei care ajunge în Statele Unite, experiență amară a emigrației.
Apoi am căutat programul pe zilele următoare și, a doua zi, am văzut două filme românești extraordinare: un film pe care voiam de mult să-l văd – «Concurs», făcut de Dan Pița în anii ’80, numai cu actori extraordinari – și «O vară de neuitat» a lui Lucian Pintilie, făcut în primii ani de după Revoluție”, a spus Daniel Cristea-Enache la DC News TV.
De la râsete la lacrimi: Comedii, drame și tragedii românești
Criticul literar a subliniat cât de valoros este un canal precum Cinemaraton, care pune în lumină cinematografia românească. El a remarcat că, deși criticii de film urmăresc toate producțiile, publicul larg nu are întotdeauna acces la ele.
„Mi-am dat seama cât de important este un asemenea canal în care cinematograful românesc este pus în valoare. Este cunoscut, în primul rând, fiindcă niciunul dintre noi nu a văzut toate filmele, decât criticii de film, oamenii de profesie, așa cum noi, criticii literari, trebuie să citim toate cărțile; criticii de film trebuie să vadă toate filmele.
Dar publicul iubitor de film nu poate să vadă toate filmele. Și, aici, pe acest canal, Cinemaraton, se dau filme non-stop, te uiți în program, îți selectezi, e pe zile, firește, și te duci într-o epocă sau alta, într-un registru sau altul: sunt drame, comedii, tragedii. Sunt filme realizate în perioade istorice diferite”, a mai spus Enache.