Medicul specialist în obstetrică-ginecologie Alice Barbu, de la SANADOR, a fost invitată la interviurile DC Medical și DC News, unde a discutat alături de jurnalistul Val Vâlcu despre creșterea alarmantă a cazurilor de infertilitate, atât la bărbați, cât și la femei.
Legătura dintre alcool, chimicale și dificultățile de concepție
Stilul de viață modern, obiceiurile toxice și expunerea constantă la chimicale din produsele de zi cu zi au un impact semnificativ asupra fertilității. Dr. Alice Barbu a explicat cum disruptorii endocrini prezenți în produse obișnuite, de la ambalaje din plastic până la antiperspirante, influențează negativ sănătatea reproductivă, iar obezitatea, din ce în ce mai des întâlnită inclusiv la copii, agravează și mai mult această problemă.
„Sunt mult mai multe cazuri de infertilitate. Au apărut multe cazuri de infertilitate masculină; acum procentul e aproximativ egal între infertilitatea feminină și masculină, de aproximativ 35%. Indicii spermatici au suferit un declin major în ultimii 10 ani, din cauza stilului de viață, din cauza obiceiurilor toxice pe care au început să le aibă, din cauza alimentației”, a explicat Dr. Alice Barbu la DC News TV.
„Prin obiceiuri toxice bănuiesc că vă referiți la fumat, sedentarism, alcool. Alcoolul se consumă din antichitate, ce s-a schimbat?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Ca și parte componentă a unui angrenaj de mai mulți factori, contează într-o anumită măsură și alcoolul, bineînțeles”, a răspuns medicul.
Întrebată dacă chimicalele din alimentația de zi cu zi pot afecta fertilitatea unui bărbat, Dr. Alice Barbu a spus:
„Bineînțeles, și nu doar a unui bărbat. Nu doar numărul, ci și motilitatea spermatică au scăzut. Iar gradul de fragmentare al ADN-ului spermatic a crescut. Există anumite substanțe, numite disruptori endocrini, care pot fi plastice, latexuri, substanțe aflate în produse de uz zilnic, în antiperspirante, în parfumuri, inclusiv lenjeria intimă care conține plastic poate să interfereze cu balanța noastră hormonală. Există, la nivel mondial, acum o pandemie de sindrom metabolic, care se traduce prin obezitate, inclusiv în rândul copiilor. Obezitatea influențează fertilitatea”.
Cum afectează obezitatea fertilitatea la bărbați?
Obezitatea la bărbați nu afectează doar fertilitatea, ci poate influența și sănătatea viitorului copil. Anumiți factori de risc, precum tulburările cardiovasculare sau diabetul, pot fi transmise de tată către bebeluș.
„Obezitatea la bărbați poate să ducă la un făt cu anumite anomalii. Eu le spun de fiecare dată pacientelor că nu doar ele trebuie să slăbească, ci și partenerii. Tatăl poate transmite bebelușului tulburări cardiovasculare, poate transmite diabet, tulburări renale; deci, obezitatea e un factor important nu doar pentru fertilitatea masculină, ci și pentru patologia asociată viitorului copil”, a spus specialistul.
Bolile cu transmitere sexuală pot afecta fertilitatea
„Bolile cu transmitere sexuală produc infertilitate prin sindromul inflamator pe care îl cauzează; la fel, diverse patologii la nivelul tractului genital masculin, varicocelul (netratat), tot felul de patologii obstructive care împiedică (fluxul normal al spermei – n.r.)”, a explicat dr. Barbu.