În cea mai recentă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, Bogdan Chirieac, Diana Tache și Mugur Ciuvică au discutat despre posibila candidatură a președintelui Iohannis la alegerile parlamentare și scenariul în care acesta ar putea demisiona pentru a candida pe listele PNL.
Cum ar putea ajunge preşedintele Klaus Iohannis senator PNL
Bogdan Chirieac a adus în discuție subiectul cu o notă de ironie, întrebându-l pe Mugur Ciuvică cum justifică această mutare politică, după ce Iohannis nu a primit nicio funcție la NATO sau în alte structuri internaționale. Mugur Ciuvică a sugerat că, deși Președinția a dezmințit demisia președintelui, nu a negat complet varianta candidaturii la Senat, ceea ce lasă loc de interpretări.
„Domnule Ciuvică, cum justificați, după ce nu l-a vrut nimeni la export, pe domnul Iohannis, secretar general NATO, înalt reprezentant pentru înalta iscusință a iscusinței înalte a Ucrainei? Acum îl faceți senator? Eu nu înțeleg”, a spus Bogdan Chirieac la DC News TV.
„Cu Senatul nu știu, dar e posibil, după cum am văzut că a apărut de două zile știrea. E posibil să fie ceva la mijloc, pentru că au dat o dezmințire fermă doar că nu-și dă demisia; că era vorba cu demisia, ca să poată să candideze.
În rest, cu candidatura în sine la Senat n-a dezmințit nimic, deci e foarte posibil să vrea să facă această combinație. Iar eu sunt aproape sigur, ca să nu zic chiar sigur-sigur, că, dacă Iohannis va dori candidatura, o va primi de la PNL”, a susținut Mugur Ciuvică.
PNL vrea să modifice legea ca Iohannis să poată candida la parlamentare?
Diana Tache a intervenit și a spus că discuțiile despre viitorul politic al lui Iohannis nu se poartă doar în PNL, ci și în PSD și alte partide. Practic, căutarea unei soluții pentru implicarea sa politică este în plină desfășurare.
„Aici sunt de acord cu domnul Ciuvică. Dacă Iohannis dorește, se va întâmpla, și nu doar pentru că așa va face PNL-ul, ci pentru că așa va face, în primul rând, PSD-ul, care este, totuși, o structură de partid mai mare și mai puternică, inclusiv în Parlament, decât PNL-ul. Împreună cu PNL-ul, sunt insuficienți. S-ar putea să mai fie nevoie și de UDMR.
Aici mă încurcă puțin declarația de ieri a lui Kelemen Hunor, care a explicat că au fost deja discuții, adică omul a și spus: «Domnule, au fost discuții întru modificarea acestei legi (legea pentru alegerea președintelui 370/2004 – n.r.)». Asta spune domnul Kelemen Hunor. Și vom vedea ce se va întâmpla.
Prin urmare, este singurul care abordează și tehnic, și onest politic, genul acesta de subiect, pentru că i-am văzut și pe pesediști, și pe peneliști bătând câmpii cu grație: «Nu știm, nu s-a întâmplat». Ba da, se întâmplă. Sunt discuții de o lună de zile la ambele partide, nu doar la PNL. Sunt discuții și la PSD, și la PNL cu privire la varianta cea mai bună pentru Klaus Iohannis”, a intervenit jurnalista Diana Tache.
Reacția Președinției la zvonurile despre demisia lui Iohannis pentru a candida la Senat pe listele PNL
Administrația Prezidențială a clarificat marți, în urma speculațiilor din spațiul public despre o posibilă candidatură a președintelui Klaus Iohannis pe lista PNL la Senat, că acesta își va finaliza mandatul la termen și nu are intenția de a demisiona din funcția de președinte.
În spațiul public au apărut zvonuri despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la alegerile parlamentare, pe lista PNL pentru Senat. S-a vorbit și despre o posibilă demisie a președintelui, ca să poată intra în partid, fiindcă legea nu îi permite să se implice în politică. Zvonul că liberalii, împărțiți în tabere, discută dacă să-l pună pe Klaus Iohannis pe listele pentru alegerile parlamentare încă circulă.