În cea mai recentă ediție a emisiunii „Culisele Justiției” de la DC News TV, Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a vorbit despre consumul excesiv de medicamente, care duce la spitalizarea a 1 din 5 persoane. 

Consumul abuziv de medicamente: 1 din 5 români ajunge la spital, iar copiii sunt expuși riscurilor

Consumul excesiv de medicamente, fie că sunt cu rețetă sau fără, devine o problemă tot mai mare, afectând atât adulții, cât și copiii. De multe ori, medicamentele de uz psihiatric sunt adesea accesibile prea ușor în gospodării, ceea ce poate duce la consecințe grave.  

Un semnal de alarmă este faptul că 1 din 5 persoane ajunge la spital din cauza abuzului de medicamente, iar cheia pentru a preveni astfel de situații stă în educație și comunicare, mai ales cu cei mici. 

„Consumul abuziv de medicamente, atragem din nou atenția că este o problemă, fie că vorbim de medicamente cu prescripție medicală, fie de cele fără prescripție medicală”, a spus Ramona Dabija la DC News TV.  

„Și aici ne referim, bineînțeles, nu dăm nume, la ce fel de medicamente?”, a întrebat jurnalista Laura Duță.  

„În general, sunt medicamente de uz psihiatric, pe care împreună cu Ministerul Sănătății reușim să le punem sub control, sub acea rețetă verde. Din păcate, însă, 1 din 5 persoane ajunge la serviciile medicale ca urmare a consumului abuziv de medicamente și trebuie să știm că, dacă până în clasa a IV-a ascundem punga de medicamente din casa fiecărui cetățean de copii, după clasa a IV-a copiii noștri au acces la aceste medicamente. Și, atunci, comunicarea cred că este cheia. Să le explicăm copiilor când și în ce condiții trebuie să luăm acele medicamente”, a răspuns directorul ANA.  

Ce efecte au medicamentele asupra copiilor?

Medicamentele, mai ales cele puternice, pot fi considerate droguri. Copiii, și uneori chiar adulții, nu știu să-și gestioneze emoțiile. De aceea, este important să vorbim deschis despre probleme și, dacă nu găsim soluții în familie, să cerem ajutorul specialiștilor, îndeamnă comisar-șef Ramona Dabija. 

„Sunt tot droguri (medicamentele – n.r.). Pot fi considerate droguri, mai ales când vorbim de medicamente puternice, din sfera psihiatrică. Trebuie să știm așa: copiii noștri nu știu să-și gestioneze emoțiile. Poate că nici generația noastră, de adulți, nu a învățat acest lucru. Și atunci, împreună, trebuie să învățăm.  

Atunci când este o problemă, trebuie să o discutăm, să nu ne ascundem, să nu ne fie teamă că suntem judecați, să nu ne fie teamă să ne spunem opinia. În familie, totul se va rezolva. Și, dacă în familie nu reușim să găsim acel echilibru, atunci sunt specialiști la care putem apela”, a punctat Dabija.