În ultima ediție a emisiunii „Culisele Justiției” de la DC News TV, Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a dezvăluit în exclusivitate date despre consumul de droguri, alcool și tutun după festivalurile din această vară.
Rezultatele antidrog după festivalurile din vară
Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a vorbit despre cât de important este ca părinții să fie prezenți în viața copiilor lor, mai ales în contextul marilor festivaluri care au avut loc în această vară.
Deși nu au fost raportate cazuri grave de consum de droguri ilicite în rândul minorilor, problema consumului de alcool și tutun rămâne îngrijorătoare, iar noi, ca societate, ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra acestor comportamente riscante.
Consumul de nicotină prin produse accesibile online reprezintă un alt pericol pentru tineri, care nu trebuie trecut cu vederea.
„Aș începe cu marile festivaluri și aș spune că ne-am bucurat să vedem că din ce în ce mai mulți părinți și-au însoțit minorii la astfel de evenimente, ceea ce este un pas. Faptul că părinții încep să aibă mai mult interes pentru a petrece din ce în ce mai mult timp cu copiii lor, să fie interesați de subiectele care îi interesează pe copiii lor și cred că asta este important. Tot timpul am spus: adulții trebuie să se educe pentru actuala generație de copii.
Dacă vorbim de festivaluri, pot să spun că, din fericire, nu am avut înregistrat niciun caz grav în ceea ce privește consumul de droguri ilicite în rândul minorilor. În schimb, ne-am confruntat cu o mare problemă: consumul de alcool. Și, bineînțeles, problema consumului de tutun. Cred că aici trebuie să ne îndreptăm puțin atenția ca și societate, pentru că, înainte de a apela la droguri de mare risc, copiii noștri apelează la alte lucruri, iar consumul de alcool trebuie să ne îngrijoreze. (…)
Un alt fapt care ne îngrijorează este consumul de nicotină. Și aici mă refer la faptul că există aceste patch-uri cu nicotină, pe care copiii și le pot comanda online și, la fel, efectul lor poate fi devastator pentru un copil, un adolescent în formare”, a atras atenția Ramona Dabija, director ANA.
1 din 5 persoane ajunge la spital din cauza consumului abuziv de medicamente
„Consumul abuziv de medicamente, atragem din nou atenția că este o problemă, fie că vorbim de medicamente cu prescripție medicală, fie de cele fără prescripție medicală”, a continuat Dabija.
„Și aici ne referim, bineînțeles, nu dăm nume, la ce fel de medicamente?”, a întrebat jurnalista Laura Duță.
„În general, sunt medicamente de uz psihiatric, pe care împreună cu Ministerul Sănătății reușim să le punem sub control, sub acea rețetă verde. Din păcate, însă, 1 din 5 persoane ajunge la serviciile medicale ca urmare a consumului abuziv de medicamente și trebuie să știm că, dacă până în clasa a IV-a ascundem punga de medicamente din casa fiecărui cetățean de copii, după clasa a IV-a copiii noștri au acces la aceste medicamente. Și, atunci, comunicarea cred că este cheia. Să le explicăm copiilor când și în ce condiții trebuie să luăm acele medicamente”, a punctat comisar-șef Ramona Dabija la DC News TV.