În emisiunea „Culisele Justiției” de la DC News TV, Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a discutat despre problema drogurilor în școli. Recent, două noi tipuri de substanțe psihoactive au început să circule, iar elevii le consumă în speranța că vor căpăta mai multă energie. În realitate, efectul este complet invers: ajung să devină letargici.
Amenințare în școli și pe străzi: 2 substanțe noi, foarte periculoase
Pe străzile din România au apărut recent două substanțe extrem de periculoase, care au ajuns să fie consumate chiar și de elevi.
„Sunt mai multe substanțe la nivel european. Două dintre acestea au fost descoperite în capturile colegilor de la Poliția Română și, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), le vom introduce în tabelul anexă la Legea 143.
Ca orice drog, acestea sunt foarte periculoase, mai ales că vorbim despre noi substanțe psihoactive. Sunt substanțe sintetice, fabricate în laborator, care au efect stimulant, mai ales că vorbim despre începutul de an școlar, așa cum ați menționat. De multe ori, tinerii apelează la astfel de substanțe pentru a avea mai multă energie.
Fals, un mit, pentru că, în realitate, acestea nu fac decât să genereze dependență, care se instalează foarte rapid, deoarece efectul lor durează foarte puțin. De fapt, acea falsă energie pe care ți-o oferă nu face decât să ascundă problema ta de a gestiona emoțional timpul pe care îl ai la dispoziție”, a spus comisar-șef Ramona Dabija la DC News TV.
Ce efecte au asupra consumatorului și cum arată viața unui dependent?
Jurnalista Laura Duță a întrebat cât de periculoase sunt aceste noi substanțe și ce efecte au asupra celor care le consumă.
„Efectul drogurilor este foarte nociv, nu doar pentru starea fizică a persoanei, ci și pentru starea psihică. Și, într-adevăr, ați văzut anumite persoane, mai ales în străinătate. Acei «zombi» pe care îi vedem pe stradă sunt persoane care pot utiliza inclusiv astfel de noi substanțe psihoactive, cum sunt ele cunoscute, și care îi transformă, de fapt, în niște oameni care nu se gândesc la nimic, nu acționează, și care nu se gândesc decât cum să-și procure următoarea doză, după ce trece efectul”, a explicat directorul Agenției Naționale Antidrog.
„Și cât de greu este să renunțe la ele, atât psihologic, emoțional, dar și fizic?”, a întrebat jurnalista.
„Consumatorii de droguri sunt, de fapt, niște bolnavi cronici. Nu există o magie care să se facă și efectul să treacă și să spunem: «Gata, eu de astăzi m-am lăsat». Cei care consumă și apelează la astfel de substanțe spun de multe ori: «Eu pot controla; oricând pot depăși această problemă».
În realitate, cazurile pe care noi le vedem în practica de zi cu zi, ne arată că procesul între primul pas la a consuma și a reveni la viața normală este unul îndelungat, pe viață, și care nu este posibil decât cu ajutor specializat, ajutor care este pe trei planuri, dacă vreți: medical, psihologic și social.
Drogurile reprezintă o problemă care ne vizează pe toți. Un singur consumator într-o comunitate afectează întreaga comunitate, iar persoana consumatoare trebuie să primească tuturor celor dragi, în primul rând, tuturor celor din jurul ei”, a răspuns Dabija.