Consiliul Național al Partidului Național Liberal a avut loc astăzi la Palatul Parlamentului, eveniment în cadrul căruia a fost validată candidatura președintelui Nicolae Ciucă la cea mai înaltă funcție din stat.

Cum evenimentul a fost unul televizat, am decis să particip în calitate de observator al culiselor.

Din start mi-a fost atrasă atenția de faptul că tinerii au fost reticenți în a discuta cu mine despre partidul din care fac parte. Am intrat apoi în vorbă cu membri ai organizațiilor locale, iar o temă comună a fost componența formațiunii politice. Un citat direct a fost că avem parte de „liberali” și „liberali liberali”. Dacă luăm ca atare acest joc de cuvinte nu observăm mare lucru, însă esența unei astfel de declarații nu indică decât existența a mai multor tabere în partid.

Unii ar putea spune că este firesc acest lucru într-un grup politic atât de mare care este, practic, singurul contracandidat al Partidului Social Democrat când vine vorba de forță în teritoriu.

Revenind la tema congresului, candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, am vrut să aflu mai multe despre misiunea sa de a-i convinge pe cei care în mod normal nu ar vota cu PNL. În ce moment? Aici mă refer clar la turul al doilea al alegerilor parlamentare.

Alexandru Nazare, Adrian Cozma și Tănase Stamule au avut fiecare câte un punct de vedere despre ce înseamnă să ceri votul celor care nu sunt neapărat liberali. Ciucă dovedește măcar teoretic că poate uni oameni pentru a-l susține prin simplul fapt că a avut parte de o prezență numeroasă la un congres al unui partid atât de mare încât nu poate fi compus doar din „liberali convinși”, ca să nu mai folosesc metafora de mai sus auzită chiar din gura unui membru de partid.

Îmi este dificil să înțeleg complet dinamica acestei formațiuni politice din moment ce susținerea pentru conducere a fost atât de mare. Pe de o parte miroase a neînțelegere din declarațiile politicienilor care nu au dorit să fie înregistrați, pe de altă parte susținerea s-a dovedit a fi una copleșitoare în ziua în care aceasta contează mult. De acum încolo se intră în linie dreaptă cu campania electorală și vă reamintesc că puterea este de acum în ștampila cetățenilor.