În emisiunea „Academia de Sănătate” de la DC News TV, prof. dr. Eduard Apetrei, medic cardiolog și membru al Academiei de Științe Medicale, a oferit câteva recomandări valoroase despre consumul de alcool. Iată cât vin poți să bei zilnic, de fapt.
Cât vin poţi să bei pe zi: beneficiile vinului roşu
Vinul este nelipsit de la mesele festive și nu numai, astfel că apare întrebarea cât vin poți să bei pe zi? Deși vinul poate adăuga savoare meselor, e important să știi cât e recomandat să consumi. Specialiștii spun că moderația este cheia. În cadrul unui stil de viaţă sănătos se acceptă un consum de un pahar pe zi, 8-10 unități pe săptămână.
Depășirea acestor limite poate avea efecte negative asupra sănătății, chiar dacă vinul este recunoscut pentru beneficiile pe care le poate avea asupra inimii și, în speță, în prevenirea bolilor cardiovasculare.
„Dacă bei alcool, folosește doar o cantitate mică, să spunem 8-10 unități de alcool pe săptămână. Asta nu înseamnă 10 sticle de vin, ci 8-10 pahare de vin pe săptămână, maximum. Un singur pahar pe zi, nu la fiecare masă”, a spus dr. Apetrei la DC News TV.
Consumat cu moderație, vinul roșu crește nivelul colesterolului „bun” (HDL), iar acțiunea sa antioxidantă ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorită polifenolilor, vinul roșu poate oferi protecție împotriva bolii Alzheimer, a senilității și a tulburărilor de vedere asociate cu înaintarea în vârstă. De asemenea, stimulează sistemul nervos central, reduce anxietatea și induce o stare de relaxare și bine.
Care este cantitatea de sare recomandată?
Sarea este un ingredient esențial în alimentația noastră, dar consumată în exces poate avea efecte negative serioase asupra sănătății. Prea multă sare contribuie la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare, atacuri cerebrale și afectarea rinichilor. În cazul persoanelor cu hipertensiune, reducerea consumului de sare este esențială.
Prof. dr. Eduard Apetrei subliniază că, deși ghidurile actuale sunt mai blânde, este important să limităm sarea la sub 5 grame pe zi.
„Acum, la hipertensiune era problema cu sarea. Eu în continuare insist asupra reducerii drastice a sării, dar ghidurile sunt mai blânde în aceste recomandări. El (ghidul) insistă asupra aportului de potasiu, mai mult decât pe reducerea sării. Este bine să reducem sarea sub 5 grame. În același timp, au apărut lucrări care nu sunt de acord cu această reducere a cantității de sare, dar aceste lucrări încă trebuie să se așeze, să apară și alte confirmări”, a punctat specialistul.