Incidentele militare de la granița României cu Ucraina nu au fost puține de la invazia rusească din 24 februarie 2024 încoace. În acest context, opiniile românilor despre siguranța națională s-au schimbat odată ce războiul a ajuns atât de aproape de frontiera țării noastre.

Ce s-a întâmplat?

Recent, o dronă a invadat spațiul aerian timp de 30 de minute, sub atenta monitorizare a avioanelor F-16 din dotarea Armatei Române. Acest lucru a ridicat un mare semn de întrebare asupra legislației în vigoare care, cel puțin teoretic, nu permite României să doboare astfel de aparte ce conțin explozibil și care pot cauza o tragedie.

„Dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată și, dacă este trimisă să lovească o țintă de pe teritoriul României, va fi doborâtă deîndată. (…) Nu vă faceți griji că acea dronă ar fi putut lovi țintă pe teritoriul României. Ar fi fost lovită imediat, cu protocol, cu lege, fără lege. Nu se joacă nimeni”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu, după incidentul care a speriat o bună parte din populația județelor Tulcea și Constanța.

Ce spun experții?

În reportajul video atașat articolului am abordat problema luând pulsul străzii prin interviuri de tip vox populi, dar și vorbind cu specialiști pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului nesiguranței în contextul incidentelor recente.

Astfel, analistul militar Tudor Curtifan, redactor-șef al site-ului DefenseRomania.ro, a spus câteva cuvinte despre ce înseamnă această violare a spațiului aerian și la ce să ne așteptăm din punct de vedere al legislației.

Sociologul Mădălina Hideg, directorul institutului de sondare ARGUMENT, a abordat abundența de neîncredere cu care se înarmează românii în această perioadă în care războiul a ajuns la granița țării, dar și motivul pentru care cetățenii au mai mare încredere în NATO decât în propria armată.

Răspunsurile românilor

Pe străzile Bucureștiului, opiniile sunt împărțite. Mulți dintre cei intervievați nici măcar nu au auzit de incident, iar cei care sunt la curent exprimă o lipsă tot mai mare de încredere în autorități. Unii spun că își pierd încrederea în capacitatea României de a se apăra, iar un respondent a criticat întârzierea în actualizarea legislației, subliniind că este timpul ca politicienii să își ia în serios rolul.

Tinerii intervievați sunt la rândul lor confuzi, întrebându-se de ce există neîncredere în România deși țara face parte din alianțe internaționale precum NATO.

Două femei care au vorbit sub anonimat au exprimat opinii contradictorii. În timp ce una se simte nesigură în România, cealaltă consideră că situația este exagerată de percepția publică. Pe de altă parte, scepticismul față de politicieni este prezent în majoritatea discuțiilor, mulți cetățeni arătând că nu au încredere în declarațiile oficialilor, inclusiv în cele ale premierului Ciolacu.

Un avocat intervievat a cerut actualizarea imediată a legislației, subliniind că este esențial să fim pregătiți pentru astfel de provocări. De asemenea, un alt respondent a remarcat necesitatea ca direcția legislativă să fie aliniată cu valorile europene și nord-atlantice la care România a aderat.