Într-un nou episod al emisiunii „Academia de Sănătate”, prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog și membru al Academiei de Științe Medicale, a vorbit despre cum se măsoară corect tensiunea arterială și despre noua tendință de a folosi ceasuri inteligente și alte gadgeturi portabile în acest scop.  

Cât de bun este un smartwatch cu tensiometru?

Dispozitivele portabile, cum sunt smartwatch-urile care măsoară tensiunea arterială, au devenit tot mai populare în monitorizarea sănătății, dar cât de eficiente sunt cu adevărat? Deși sunt ușor de folosit și la îndemână, ele nu oferă rezultate precise. 

Medicul cardiolog prof. dr. Eduard Apetrei atrage atenția asupra limitărilor acestor tehnologii și explică de ce măsurarea corectă a tensiunii arteriale, fie în cabinet, fie acasă, necesită dispozitive certificate, de încredere, și metode adecvate pentru a evita diagnosticarea greșită. 

„Care sunt device-urile cu care măsurăm tensiunea arterială? Un alt motiv pentru care tensiunea este prost diagnosticată și prost tratată este folosirea acestor sisteme de măsurare a tensiunii arteriale: brățări la deget și la brațe, la ochi… Măsurătorile cu ceasul și așa mai departe.  

Aceste sisteme funcționează de 20 de ani, nu sunt descoperite astăzi. Nu sunt validate. Ele nu sunt credibile. Nu că n-ar fi bune pentru orientare, dar bolnavii folosesc aceste sisteme mult mai mult decât ar trebui. Deocamdată, aceste sisteme nu sunt calibrate, încă n-au primit girul unor studii și, din acest motiv, nu sunt recomandate. Eu nu le recomand.  

Eu recomand măsurarea tensiunii arteriale la cabinet, cu stetoscopul, sau la cabinet, cu sistemele fără stetoscop. Le recomand și acasă. A folosi acasă sistemul cu stetoscop este o greșeală, pentru că nu toată lumea știe să detecteze acel zgomot Korotkoff care dispare, pentru a măsura tensiunea diastolică.  

Un alt element este că informațiile care se transmit pe mass-media sunt vaste și derutante. Și, mai departe, informațiile pe care ți le dă vecinul, că el a luat medicamentul X și îi merge bine, iarăși sunt false. Nu sunt potrivite pentru bolnavul X”, a spus medicul la DC News TV. 

Stilul de viață și tensiunea arterială: ce să faci pentru o inimă sănătoasă?

„Ca stil de viață, ce recomandări aveți?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.  

„E foarte bună întrebarea, pentru că stilul de viață e un cuvânt foarte mare. Și noi, de foarte multe ori, în prezentările noastre, îl eludăm. Domnule, bolnavul trebuie să-și modifice stilul de viață și cu asta tu zici că ți-ai îndeplinit datoria. Dar bolnavului trebuie să îi spui ce să facă, nu ce să nu facă. Interdicțiile nu sunt bine primite de nimeni. Absolut nimeni. Nu fă cutare, nu fă cutare. 

Bolnavului trebuie să îi spui ce să facă. Trebuie să-i spui, ca stil de viață, să facă efort fizic și să insiste asupra acestui fapt. Efortul fizic este important: atât efortul fizic făcut într-o zonă în care ești urmărit, cât și efortul fizic obișnuit, zi de zi, cinci zile pe săptămână, 150 de minute sau 30 de minute pe zi. Din punctul meu de vedere, și mereu spun acest lucru, mersul pe jos este cel mai important, dar și alt efort fizic – înot, bicicletă, schiuri, ș.a.m.d. 

Al doilea lucru este, dacă ai greutate crescută, scade greutatea. (…) Dacă fumezi, oprește fumatul. Dacă bei alcool, folosește numai o cantitate mică de alcool”, a explicat prof. dr. Eduard Apetrei.