Într-o nouă ediție a emisiunii „Cultura pentru toți”, Daniel Cristea-Enache, critic literar de renume, și Flaviu George Predescu, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România, au discutat despre viața și operele lui Mihai Ursachi, poet și traducător român. 

O introducere în universul lui Mihai Ursachi

Mihai Ursachi s-a născut în comuna Strunga, astăzi județul Iași. A fost fiul ofițerului Gheorghe Mihai Ursachi și al Virginiei Lozneanu. Poet, traducător și scriitor român, Mihai Ursachi a fost cunoscut pentru scrierile sale profund simbolice și expresive, care au avut un impact semnificativ în literatura română contemporană. 

„Mihai Ursachi este un poet, un autor foarte important în spațiul acesta moldovenesc, poate mai puțin cunoscut de publicul larg și de cei din zona sudului, dar, cu cât te apropii de Iași, cu cât te apropii de Moldova, cu atât toată lumea îi cunoaște versurile, le recită, așa cum se întâmplă și cu alți poeți importanți din zonă. (…)  

Cumva, fiecare zonă – și e un lucru foarte frumos acest fapt – că harta literaturii și culturii este compusă din asemenea zone cu specificități local-artistice, cu specificități regionale, dacă vrem. Și așa ne dăm seama de măreția unui Eminescu, care prezidează asupra întregii hărți a românității”, a spus Daniel Cristea-Enache în platoul DC News TV. 

De la salvamar la profesor, doar părăsind țara

Mihai Ursachi, un poet cu o sensibilitate aparte, inspirat de muzicalitatea și profunzimea lui Eminescu, a avut un destin tulburător. În România comunistă, deși era un student strălucit, a fost „forțat” să lucreze ca salvamar. După ce a reușit să fugă din țară, viața lui a căpătat o cu totul altă direcție în Statele Unite, unde a devenit profesor și a găsit recunoașterea pe care o merita. 

„El însuși a fost influențat de Eminescu, ca și alți poeți din generația ’60, și sunt în poezia lui texte foarte frumoase, care măcar pornesc de la Eminescu, dacă nu rămân acolo. E o dulceață a limbajului, o anumită muzicalitate, și am selectat și un poem din acestea, care are o finețe extraordinară și o picturalitate, precum în unele poeme ale lui Eminescu. (…) 

„Unul dintre dizidenții noștri, unul dintre oamenii care au avut de suferit în timpul regimului comunist, în ambele epoci ale regimului comunist, a făcut închisoare, tânăr fiind, în Epoca Dej, fiindcă a încercat să treacă frontiera, a încercat să plece din România, și apoi s-a exilat din România, în timpul Epocii Ceaușescu. A plecat din România în Statele Unite, unde a ajuns, până la urmă, profesor, după ce în România, deși fusese șef de promoție pe țară, atât de bun era ca student, postul pe care a putut să-l ocupe era acela de salvamar”, a punctat criticul literar.