Senatorul Mihai Dohotar a transmis în cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te!” de la DC News TV că este nevoie de campanii de conștientizare privind îndatoririle părinților care pleacă la muncă în străinătate.

Dohotar a menționat că s-a întâlnit cu organizația „Salvați Copiii” pentru a discuta problematica abandonului școlar și alte riscuri la care sunt expuși acești copii, cum ar fi consumul de droguri și creșterea infracționalității.

„Părinții nu sunt conștienți că, atunci când copilul este lăsat acasă în grija rudelor, fără atenția cuvenită, poate ajunge la abandon școlar. Nu mai zic de alte probleme precum consumul de droguri sau creșterea infracționalității în rândul copiilor”, a explicat senatorul.

Frica de stat și neîncrederea în sistemul de tutelă

Dohotar a evidențiat și reticența multor familii de a desemna un tutore legal pentru copil în absența părinților, din teama că statul român le-ar putea lua copiii.

„Le este frică să scoată hotărârea judecătorească de tutore pentru cel delegat pe motiv că vine statul român să le ia copiii”, a spus el, explicând că acest lucru face mai mult rău decât bine. „Legea prevede foarte clar că, în momentul în care părintele se întoarce în România, semnătura sa anulează semnătura tutorelui”, a precizat senatorul.

În plus, Dohotar a reiterat importanța unei campanii naționale de conștientizare pentru a încuraja părinții să declare plecările din țară și să desemneze tutori legali pentru copiii lor, exemplificând că organizații precum „Salvați Copiii” oferă sprijin psihologic atât pentru părinți, cât și pentru copii:

„Este nevoie în primul rând de o campanie de conștientizare pentru a înțelege nevoia de a declara când pleacă. Sunt organizații precum «Salvați Copiii» care au programe care-i ajută și din punct de vedere al suportului psihologic. Au programe care pot ajuta și părinții, dar și copiii”.

Problema dezinformării și cazurile mediatizate

Moderatorul Bogdan Bolojan a adus în discuție faptul că temerile legate de statul român sunt alimentate de o lipsă de informare și de cazuri izolate, dar intens mediatizate, în care s-a sugerat că autoritățile ar prelua copiii de la familii.

Dohotar a recunoscut existența acestor cazuri, dar a subliniat că ele nu sunt reprezentative și că problema reală rămâne lipsa de îngrijire adecvată pentru copiii rămași acasă. „Eu discut despre cei care rămân acasă și de multe ori atenția pe care le-o acordă cei care trebuie să-i îngrijească nu este de ajuns”, a conchis senatorul.