În emisiunea „Părinți Prezenți” de la DC News TV, Petruț Rizea, profesor și psiholog, a vorbit, printre altele, despre faptul că, începând din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.
Profesorii nu mai sunt obligați să permită accesul elevilor îmbrăcați în fuste scurte, cu decolteuri adânci sau pantaloni rupți. În același timp, elevii și părinții au acum dreptul de a solicita explicații profesorilor în legătură cu notele acordate.
Noi reguli pentru elevi din această toamnă
În ultima vreme, școlile au început să semene tot mai mult cu podiumuri de modă. Elevii vin îmbrăcați cu adidași scumpi și haine de firmă într-un loc destinat învățării.
Problema e că, odată cu ele, se creează o atmosferă de competiție superficială, care îndepărtează școala de la ce ar trebui să fie: un loc decent, unde toți sunt egali și se respectă atât pe ei înșiși, cât și pe cei din jur, spune profesorul Petruț Rizea.
„Aici e puțin complicat. E o regulă care, cred eu, se va «acomoda» în sistem, în învățământ, în educație destul de greu, în ideea în care obișnuința cu această interdicție va fi dificilă, pentru că, până acum, s-a încurajat să vii la școală cu adidași de 1.000 de euro, să vii la școală cu pantaloni de la Prada, să vii la școală cu cămașă de la X, de la Y, branduri mari, care costă foarte mult.
Ei vin și și le expun, și de aici apar, din nou, niște jocuri de putere. În loc să-și expună, poate, calitățile și lucrurile bune prin ceea ce fac, ajung să o ia pe o rută superficială și să creeze niște concurențe care nu-și au sensul și niște diferențe foarte mari între ei.
Automat, copiii, fiind majoritatea ușor influențabili la vârsta aceasta, vor avea tendința să stea cu cel care e mai cool, care e îmbrăcat mai necorespunzător, cel care vine cu ultima fiță de adidași la școală… Nu-i normal. Școala e un mediu decent, un mediu în care și noi, ca profesori, trebuie să le oferim un exemplu, să venim îmbrăcați decent. Școala e un mediu în care respectul nu se manifestă doar prin faptul că-l ai și că respecți limitele celuilalt. Ține oarecum și de o conduită externă, de cum te prezinți”, a susținut Petruț Rizea.
Fără fuste scurte, decolteuri adânci sau pantaloni rupți
Regulile de conduită vestimentară nu vin să îngrădească originalitatea, ci încearcă să mențină un echilibru, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus sau diferit doar din cauza hainelor.
„Nu poți să te prezinți la școală, ca elevă de gimnaziu, cu decolteul până aici (decolteu adânc – n.r.), cu piercing în buză, cu un maiou de ți se vede spatele până jos, cu o fustiță scurtă, eventual foarte, foarte scurtă. (…)
Totul pleacă de acasă, dar mai e ceva: sunt elevi care, probabil, vin îmbrăcați la școală necorespunzător, dar care, ca valoare, calități, comportament, atitudine – toate aceste lucruri care ar trebui să fie evidente – există, și ei sunt elevi de 10 și elevi buni, care nu deranjează. Doar aparența e ușor neobișnuită.
Ei trebuie să înțeleagă că școala nu le anulează dreptul de a fi autentici prin această regulă, ci doar își dorește să nu existe discrepanțe, adică diferențe prea mari între elevi – diferențe care pot să doară la un moment dat, îți spun sincer”, a punctat cadrul didactic la DC News TV.