Senatorul Mihai Dohotar a participat la emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a discutat despre rolul românilor din diaspora în comunitățile din afara țării, subliniind că lipsa de încredere în politicieni este unul dintre principalele motive pentru care aceștia nu se prezintă la vot.
Românii nu mai au încredere în politicieni
Românii din diaspora aleg tot mai des să stea departe de urne, iar senatorul Mihai Dohotar crede că principala cauză este neîncrederea în politicieni. Acesta a explicat că neprezentarea la vot este modul în care diaspora își exprimă nemulțumirea față de clasa politică și față de direcția în care merge România.
„Votul rămâne principala armă prin care poți să decizi viitorul comunității din care faci parte. Totuși, o statistică destul de îngrijorătoare, în opinia mea, la ultimul rând de alegeri: avem puțin peste 200.000 de voturi, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă pregătise câteva milioane de buletine de vot. A fost o dezamăgire din punctul ăsta de vedere. Puțini votanți. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„În primul rând, știm cu toții și nu putem să ascundem faptul că românii în general, și cei din țară, și cei din afară au o încredere din ce în ce mai scăzută în politicieni, aspect asupra căruia trebuie să acționăm împreună în viitor, dacă vrem ca lucrurile să se concretizeze în voturi.
Mulți din diaspora au ales să își exprime nemulțumirea și tot acest dispreț față de tot ce se întâmplă în România prin neprezentarea la vot. A fost un mod de a ne arăta că nu suntem tocmai pe un drum bun. Și ar trebui să luăm în seamă acest punct de vedere. Asta nu înseamnă, însă, că lucrurile nu s-au schimbat în România”, a răspuns senatorul de diaspora Mihai Dohotar.
Dohotar: Pentru a vedea schimbarea, trebuie să avem „ochii deschiși”
Senatorul Mihai Dohotar a vorbit din proprie experiență, spunând că România s-a schimbat mult în bine, dar pentru a vedea cu adevărat aceste îmbunătățiri, trebuie să fii deschis și să te informezi corect.
„Eu vă pot spune din propria experiență că s-au schimbat foarte multe lucruri în bine, dar trebuie să ai și ochi să le vezi, să ai și disponibilitatea să te informezi din surse corecte.
Eu am avut o primă intenție de repatriere în 2008. Am stat o lună în România, mi-am făcut firmă, am încercat să mă pun la punct cu legislația… mi-am dat seama că nu sunt pregătit, m-am întors. Dar când m-am întors – de fapt, familia a rămas acolo, eu am venit doar să pregătesc terenul – am fost hotărât ca din acel moment să încep să mă informez, din punct de vedere legislativ, civic și așa mai departe, despre ce se întâmplă în România. (…)
Nu poți să faci un astfel de pas fără să fii informat și pregătit din toate punctele de vedere”, a susținut senatorul.