Adrian Zuckerman, fost Ambasador al SUA în România între 2019 și 2021, a declarat într-un interviu de la DC News TV că Administrația Trump a avut un impact pozitiv nu doar asupra României, ci și asupra Europei.

În dialogul său cu Bogdan Chirieac, Zuckerman a subliniat că una dintre măsurile controversate ale fostului președinte american, aceea de a cere statelor membre NATO să aloce 2% din PIB pentru apărare, s-a dovedit a fi corectă, în contextul tensiunilor geopolitice actuale. „Astăzi vedem că a avut dreptate, 2% nici nu ajung”, a afirmat Zuckerman.

Critici la adresa Olandei și a fostului premier Mark Rutte

Zuckerman a fost deosebit de critic față de Olanda și fostul său prim-ministru, Mark Rutte, acuzându-l că nu a alocat suficiente fonduri pentru apărare în timpul mandatului său.

„Olanda este o rușine. Când Mark Rutte a fost prim-ministru, Olanda nu a alocat niciodată 2% din PIB pentru apărare, ci un pic peste 1%. Nu au nimic acum [să se apere]”, a spus fostul ambasador. Acesta a mai adăugat că Rutte, un politician de stânga, a fost înlăturat de populația olandeză din cauza gestionării defectuoase a economiei și apărării.

Totodată, Zuckerman a criticat decizia de a-l numi pe Rutte în funcția de șef al NATO, susținând că acest lucru a fost influențat de Administrația Biden: „Socialiștii Joe Biden și Kamala Harris l-au ajutat să devină șef la NATO, ceea ce este o mare greșeală”.

Exemplele pozitive pentru România din Europa de Est

În ceea ce privește noul premier olandez, Dick Schoof, Zuckerman a menționat că acesta încearcă să repare greșelile predecesorului său, inclusiv să restabilească proeminența militară și economică a țării. În schimb, fostul ambasador a oferit ca exemplu pozitiv statele baltice, precum Estonia și Lituania, care au făcut progrese semnificative în apărare și economie.

„România ar trebui să se uite de exemplu la statele baltice – Estonia sau Lituania – care au dat afară chinezii, care au o economie superbă și lucrurile merg bine. Este o piață liberă, dau mai mult de 2% pentru apărare, dar sunt și curajoși, știu să spună «Nu»”, a subliniat Zuckerman, adăugând că aceste țări nu ar permite atacuri neprovocate asupra teritoriilor lor fără să reacționeze prompt.

Zuckerman a încheiat interviul oferit analistului politic Bogdan Chirieac subliniind necesitatea unei conduceri coerente și cu viziune în cadrul NATO, pentru a face față provocărilor actuale, în special din partea Chinei și Rusiei.