Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a discutat despre o greșeală gravă pe care mulți șoferi o fac la volan: folosirea telefonului mobil.
Greșeala pe care o fac șoferii pe autostradă, unde „se simt în siguranță”
Analizând un accident petrecut pe Autostrada A1, în care o mașină de teren și un camion s-au ciocnit după ce șoferul camionului a efectuat o manevră de mers înapoi, expertul în conducere defensivă, Titi Aur, a subliniat din nou gravitatea utilizării telefonului mobil la volan.
„Oare în secundele alea nu cumva se uita, citea emailuri, se uita la filme, dădea mesaje, făcea… că nu doar vorbea, că dacă vorbea tot vedea în față? Probabilitatea să se fi uitat în telefon este foarte, foarte mare.
Așa cum a fost și accidentul de la Constanța, cu tirul și duba, și accidentul de pe A1, acum câteva luni, când a intrat în acea dubă galbenă. Adică, în mod special pe autostradă, unde te simți în siguranță, pericolul este și mai mare. Pentru că spui: «E șoseaua liberă, n-are ce să se întâmple» și îți permiți să te uiți, câteodată, multe secunde (în telefon – n.r.).
E mult și o secundă, pentru că, la 130 km/h, faci vreo 35 de metri. Dacă te uiți două secunde în telefon, sunt 70 de metri, timp în care poți să pierzi ceea ce se întâmplă în față. Pericolul este atât de mare, dar este neconștientizat, nepalpat de către cel de la volan”, a spus Titi Aur la DC News TV.
„Problema, de fapt, cred că aici e: șoferii nu înțeleg ce înseamnă o secundă de neatenție la viteză mare”, a intervenit moderatorul emisiunii.
„Nu se uită nimeni mai puțin de două secunde în telefon. Deci, doar ca să citești un mesaj scurt sau un titlu de mesaj durează cam două secunde”, a punctat expertul în conducere defensivă.
Ce amendă primesc șoferii prinși cu telefonul la volan?
Șoferii care folosesc telefonul mobil fără hands-free în timp ce conduc riscă să fie amendați și, în anumite cazuri, să rămână fără permis. Legea rutieră din România prevede două tipuri de sancțiuni: o amendă contravențională și, în anumite situații, suspendarea permisului de conducere.
În cazul în care conducătorul auto este prins că vorbește la telefonul mobil, riscă o sancțiune între 6 și 8 puncte, ceea ce înseamnă între 990 și 1.320 de lei, având în vedere că punctul de amendă este 165 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și celor care filmează, fac poze sau trimit mesaje la volan.
Însă, dacă încalcă și o altă lege rutieră în timp ce folosește dispozitivul mobil, poate rămâne fără permis.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (…) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.