În cea mai recentă ediție a emisiunii „Ce se întâmplă?” de la DC News TV, Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a vorbit despre atribuțiile unui șef de stat și despre aspectele care „scârțâie” în funcționarea instituțiilor statului român. 

Prima misiune a viitorului președinte al României 

Viitorul președinte al României are o misiune clară: să „repare” statul. Crin Antonescu, fostul președinte al liberalilor, a subliniat că instituțiile românești trebuie să țină pasul cu o societate care a evoluat mai mult în ciuda statului decât cu ajutorul lui. 

„Președintele are trei lucruri mari și late, din punctul meu de vedere, de făcut. Asta-i accepțiunea mea, asta-i așteptarea mea. Unu: să pună ordine, dacă nu cumva socotește că ordinea actuală și de mulți ani încoace e corectă, să pună ordine în funcționarea instituțiilor statului român. Nu mă refer aici doar la instituțiile militare, la serviciile de informații. Nu mă refer aici la parchete, deși cu asta trebuie început. Mă refer la toate instituțiile: din educație, din sănătate, din ordine publică, tot…”, a spus Crin Antonescu la DC News. 

„Aveți aceeași senzație că statul e nefuncțional?”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac. 

„Da! Și, mai mult decât atât, am spus că te doare inima când vezi cum societatea românească a crescut, în ciuda, nu cu sprijinul statului, și este peste. Deci, după părerea mea, prima misiune, principala misiune a viitorului președinte al României va fi să aducă statul cât mai aproape de nivelul actual al societății”, a punctat Antonescu. 

România și politica externă: „Suntem cu americanii… Nu mai e suficient!”

„A doua chestiune este politica externă și, de câteva rânduri de alegeri încoace, deci după consensul de la Snagov, să nu-l uităm, de atunci încoace vorbim despre politica externă ca și cum această chestiune ar fi rezolvată. Suntem în NATO, suntem cu americanii, suntem în Uniunea Europeană și e foarte bine (…) Nu mai e suficient!”, a subliniat fostul lider PNL. 

Acesta a declarat că, dincolo de ceea ce se explică populației, avem nevoie de un lider capabil să conducă politica externă astfel încât România să fie, mai mult ca niciodată, nu doar pe hârtie, ci în realitate, o țară a cărei voce și opinie contează cu adevărat atât în NATO și, mai ales, în UE. 

Avem nevoie de un președinte care știe să comunice

Potrivit omului politic, al treilea aspect important este ca viitorul președinte să fie un bun comunicator, capabil să-și asume rolul de mediator între stat și societate. 

„Și, al treilea lucru, să fie un comunicator care își asumă această mediere abandonată sau, poate, niciodată exercitată de un președinte al României cu adevărat, între stat și societate”, a conchis Antonescu.