În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, Constantin Poiană, managerul Spitalului Prof. Dr. Eduard Apetrei din Buhuși, și prof. dr. Eduard Apetrei au vorbit despre transformările majore pe care le-a suferit spitalul din Buhuși în ultimii ani, dar și despre provocările și realizările cu care s-au confruntat în încercarea de a salva unitatea medicală de la închidere. 

Spitalul Buhuși: De la planuri de închidere la performanță medicală 

„Domnule doctor, în urmă cu mai bine de un deceniu exista un plan de închidere a spitalelor mici; fusese elaborată o listă, să spunem, neagră… Nu numai că ați depășit această etapă, dar, iată, organizați conferințe științifice naționale, spitalul s-a modernizat, s-a renovat, au fost făcute investiții în infrastructură și tehnologie. Cum și-au găsit locul spitalele mai mici, de monospecialitate? Ce s-a schimbat în cei 12 ani care au trecut?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.  

„Deci, pot să vă spun că spitalul Buhuși figura pe acel renumit masterplan de servicii de sănătate pentru a fi închis sau, mai bine spus, pentru a fi transformat într-un ambulatoriu integrat, fără paturi, fără absolut nimic, și cred că, în acel moment, indicatorii de performanță ai spitalului duceau, într-adevăr, spre acel lucru. 

Spitalul din Buhuși nu avea medici. Erau 20 de medici angajați care, cu tot efortul lor, nu reușeau să asigure și nu reușeau să aibă performanță în ceea ce privește serviciile medicale, pentru că nu existau nici dotările necesare, nici specialitățile necesare pentru ca un spital să poată face, într-adevăr, performanță”, a mărturisit prof. dr. Eduard Apetrei la DC News. 

„De la sfârșitul lui 2018 și până astăzi, pot să vă spun că, de la 20 de medici angajați, spitalul Buhuși are în acest moment 71 de medici angajați și încă 30 de medici cu contract de prestări servicii, în special pe partea de radiologie, imagistică medicală și pentru asigurarea liniilor de gardă. 

Cum am reușit să facem acest lucru? În primul rând, s-au făcut foarte multe investiții, atât în colaborare cu primăria, consiliul local, cât și cu ajutorul instituțiilor centrale, Ministerul Sănătății, respectiv, și prin accesarea de fonduri”, a continuat medicul. 

Cifrele vorbesc: 42.000 de externări și peste 1.200 de intervenții chirurgicale 

Potrivit medicului, spitalul este dotat în prezent cu echipamente de ultimă generație, inclusiv un computer tomograf și un RMN, ambele fiind printre cele mai moderne din regiunea nord-est, precum și cu echipamente robotice de recuperare bazate pe inteligență artificială, „unice în zonă”. 

„Ca să vă dau câteva cifre, pe cele 173 de paturi de internare continuă și pe cele 20 de paturi de internare de zi, la sfârșitul anului 2023, noi am avut 42.000 de externări. Am avut, în ambulatoriul integrat, pe cele 26 de specialități medicale, aproape 60.000 de consultații. În ceea ce privește intervențiile chirurgicale efectuate la spitalul din Buhuși, am avut peste 1.200”, a explicat prof. dr. Eduard Apetrei. 

Spitalul „ne-a rămas mic” 

„Ne-am propus să devenim un spital unde pacienții să beneficieze de îngrijiri bune. Toate structurile spitalului sunt dotate, deci sunt reabilitate. Lucrăm la proiecte foarte frumoase pentru viitor… Într-adevăr, spitalul ne-a rămas mic, dacă pot folosi această expresie; efectiv nu mai facem față la adresabilitatea pe care o avem”, a punctat specialistul.