În emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, moderată de Bogdan Bolojan, Dănuț Saboanu, președintele Asociației Culturale Române Decebal-Traian din Italia, a povestit cum a luat ființă asociația, a discutat despre lipsurile din România și a reflectat asupra mentalității românilor, care adesea nu se bucură pentru succesul unui alt român. 

Confesiunea unui român din diaspora: „Aveam lipsuri și incertitudinea zilei de mâine” 

Asociația Culturală Română Decebal-Traian a luat naștere din dorința lui Dănuț Saboanu de a păstra și transmite tradițiile și valorile românești celor care, departe de casă, simt nevoia de a rămâne conectați cu identitatea lor. 

După ce a părăsit țara din cauza dificultăților economice de după Revoluție, Dănuț și-a dat seama că, odată cu stabilitatea, lipsea acel „colț de Românie” care să le ofere românilor din Italia o legătură cu rădăcinile. 

„Noi am imigrat din România pentru că aveam niște lipsuri, aveam incertitudinea zilei de mâine. Știți foarte bine că starea economică după Revoluție era așa cum era și s-a părăsit țara pentru a-ți crea un viitor pentru tine. 

După ce s-a ajuns la o anumită stabilitate (…) ai simțit că ceva îți lipsește din totul întreg al vieții – acea bucățică de pământ din România, acele tradiții, acele locuri pe care tu nu le aveai la momentul sărbătorilor, când tu simțeai cel mai mult tradițiile.  

Și asta ne-a împins să facem această asociație (Asociația Culturală Română Decebal-Traian din Italia – n.r.), să încercăm să trăim un pic românește măcar la zile mari. Am înființat asociația pentru a menține ceea ce este al nostru și, în același timp, pentru a transmite copiilor noștri ceea ce noi avem”, a spus Dănuț Saboanu la DC News TV. 

Solidaritatea între români: de ce ne lipsește bucuria pentru succesul celuilalt?

În discuție, Bogdan Bolojan și Dănuț Saboanu au abordat și subiecte precum alegerile în diaspora, nevoia de implicare în comunitate și lipsa de solidaritate între români. 

„Sunt foarte mulți români dintre ai noștri care nu se bucură pentru succesul unui cetățean de-al lor, indiferent că este în politică, că este antreprenor… Iar aceste lucruri dăunează foarte mult, pentru că, pur și simplu, te trag în jos. (…) Este suficient să faci un pas greșit și, gata, ești la fel ca toți ceilalți, fără să ți se permită să fii iertat, să fii scuzat…  

Iar în momentul în care se vede că lucrurile nu mai merg, cei care fac parte dintr-o asociație, unul, doi sau trei, stau deoparte, eventual deschid o altă asociație, ca să încerce să arate, să demonstreze că sunt mai buni ca tine. Așa suntem noi, tipic românesc”, a spus, cu tristețe, domnul Saboanu.