Într-o nouă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News TV, prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar în Boli infecțioase, a discutat despre noile recomandări privind izolarea pacienților infectați și provocările pe termen lung legate de COVID de lungă durată (LONG COVID), care continuă să afecteze numeroși pacienți care au trecut prin boală.
Izolarea la domiciliu, din nou pe agendă?
Prof. dr. Simin Aysel Florescu a explicat că, în prezent, măsurile pentru gestionarea infecției cu COVID-19 s-au modificat. Deși izolarea la domiciliu nu mai este strict necesară, diagnosticul și tratamentul trebuie adaptate în funcție de grupele de risc. Persoanele cu simptome acute de boală sunt încurajate să limiteze contactul cu ceilalți.
„Dacă vă aduceți aminte, în prima parte a pandemiei, inițial, perioada de izolare era de vreo 15 zile, în care lumea era obligată să stea în spital și să aibă un al doilea test negativ pentru a fi externată. Lucrurile s-au modificat rapid de atunci.
Acum suntem exact în perioada în care avem profilaxie, deși nimeni nu mai vrea să audă de ea în România, avem tratament antiviral și avem niște repere clare în ceea ce privește această infecție. Evident că lucrurile s-au modificat și era de așteptat să se modifice, și este chiar bine așa, astfel încât, la acest moment, suntem în stadiul în care nu se mai recomandă neapărat izolarea la domiciliu.
Se recomandă diagnostic și tratament pe grupele de risc și se recomandă reducerea contactului, de bun-simț, dacă totuși cineva prezintă semne acute de boală. Deci, cam la acest stadiu suntem”, a spus medicul la DC News TV.
Despre COVID de lunga durata (LONG COVID)
Specialista în Boli infecțioase a subliniat că încă nu se cunosc pe deplin efectele pe termen lung ale infecției cu COVID-19. Se discută tot mai des despre LONG COVID, care afectează pacienții în mod diferit, în funcție de forma bolii. În ceea ce privește infecția acută, informațiile sunt destul de bine cunoscute, iar nivelul de îngrijorare a mai scăzut.
„Ceea ce nu știm, însă, deocamdată este impactul pe termen lung. Se vorbește din ce în ce mai mult despre temutul LONG COVID (COVID de lungă durată – n.r.), care se pare că afectează o bună parte a pacienților, diferit în funcție de formele clinice de boală: diferit la cei simptomatici și fără necesitate de spitalizare, diferit la cei simptomatici și care necesită spitalizare în secție obișnuită, respectiv extrema cea mai nefericită – cei care ajung în terapie intensivă, care au cel mai mare risc de a face, dacă supraviețuiesc, NON-COVID. Astea sunt lucrurile pe care încă nu le știm.
Restul, în ceea ce privește infecția acută, lucrurile sunt destul de bine cunoscute până acum și, să zic, un pic lumea s-a calmat din punctul ăsta de vedere”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu.