În cadrul emisiunii Culisele Justiției de la DC News TV, jurnalista Laura Duță și avocatul Matei Stoenescu au discutat despre atitudinea britanicilor Andrew și Tristan Tate față de autoritățile din România, dar și față de jurnaliști.

Frații Tate, sfidători la adresa României

Moderatoarea emisiunii a adus în discuție comportamentul sfidător al fraților Tate care a stârnit controverse în spațiul public și a supărat și autoritățile. „O sintagmă a fraților Tate i-a deranjat foarte mult atât pe procurori, cât și pe jurnaliști: «Îmi place în România pentru că în România pot să fac ce vreau»,” a menționat Duță. „Când a debutat cazul, cu prima lor reținere, unul dintre ei a avut și un comportament agresiv față de colegii mei care mergeau pur și simplu să relateze ce se întâmplă acolo”.

Avocatul Matei Stoenescu a punctat că această mentalitate nu este deloc nouă în România. „Să nu se supere frații Tate pe mine, dar nu au inventat ei treaba asta, mulți au spus-o înaintea lor, să fim măcar corecți,” a declarat Stoenescu, adăugând că înainte de consolidarea instituțiilor precum DIICOT și DNA, în România exista o cultură a impunității, în care diverse grupări criminale acționau fără prea multe rețineri.

În anii 2000 erau suficienți „șmecheri” care erau deasupra legii

Stoenescu a reamintit că în anii 2000, chiar dacă nu existau rețele sociale pentru a amplifica astfel de mesaje, existau suficiente persoane care se credeau cu mult deasupra legii și care pomeneau acest aspect cu orice ocazie:

„Mulți au folosit acest gen de abordare în mod oficial. Este adevărat, în anii 2000 poate nu aveam Facebook sau alte rețele, dar se întâmpla prin alte medii de comunicare. Erau clanuri care făceau ce voiau, iar când apăreau la televizor nu conteneau să spună lucrul acesta – dar nu apăreau oricum la televizor”.

De ce a ales Andrew Tate România

„Vorbim de 40% din motivele pentru care m-am mutat în România. În Europa de Est, dacă mergi la poliție și spui că cineva te-a violat în 1998, îți spun că trebuia să faci ceva la vremea respectivă. Dacă mergi la poliție și spui «M-a violat cineva ieri» îți vor spune «În regulă, ai dovezi, ai imagini de pe camerele de luat vederi? Unde s-a întâmplat?».

(…) Nu în Vest, în Vest dacă spui fix aceeași poveste ai pus-o. Ai pus-o în Occident. Mă întreabă lumea de ce trăiesc în România și eu le explic cele cinci motive. Unul dintre motive este chiar era «Me Too». Nu, nu sunt un violator, doar îmi place ideea să zic fix ce vreau, să fiu liber. Dacă ești bărbat în Anglia, Germania sau SUA, ești într-o țară în care orice femeie, orice fostă, orice nenorocită de angajată de undeva îți va putea distruge viața cândva”, a declarat într-un interviu șters ulterior Andrew Tate.