În cadrul emisiunii „Părinți Prezenți”, Oana Zapca, un coach cu 18 ani de experiență în parenting și mamă a doi copii, a vorbit despre efectele unui program supraîncărcat asupra copiilor.  

Impactul unui program supraaglomerat asupra copiilor

Supraîncărcarea programului copiilor este o preocupare tot mai des întâlnită în discuțiile despre parenting. În goana după performanță și dezvoltare, mulți părinți își înscriu copiii la numeroase activități extracurriculare, fără a lua în considerare impactul pe care un astfel de ritm agitat îl poate avea asupra celor mici.  

Așadar, este esențial să ne întrebăm: cum influențează această aglomerare a activităților starea emoțională și psihică a copilului? Ce fel de energie transmitem noi, ca părinți, în toată această grabă de a face cât mai multe? 

„E important să vedem cu ce intenție plecăm la drum atunci când facem un lucru, când ne dorim ceva. Pornește totul din frică? Că cel mic nu o să se descurce fără toate acestea? Cu ce energie ne ducem acolo? Ne ducem secați? Și, atunci, copilul preia energia aceea a noastră: «Iar te-am dus la germană și tu nimic nu înveți?».  

Când ne agităm și când facem toate lucrurile astea, du-l acolo, du-l dincolo, cum vedem noi lucrurile? Ce energie creăm? Cântăm în mașină sau suntem frustrați și supărați? Deci eu cred că, până la supraîncărcarea copilului, e și supraîncărcarea părintelui. Adică, putem să le ducem pe toate sau nu putem? 

Până la urmă, copilul poate să învețe germană, dau exemplu, și fără să alergi prin tot Bucureștiul, să-l duci la cea mai bună grădiniță de germană. (…) Dar, dacă am ales să fac un lucru pentru copilul meu și să-l susțin, cum pot să fac să fie plăcut? Cum pot să fac să nu fie supraîncărcat? Cum pot să fac să văd că e sănătos, că ne distrăm, că ne simțim bine? Până la urmă, despre asta e vorba”, a punctat Oana Zapca la DC News TV. 

„Ceea ce noi nu prea avem este o educație de carieră, la noi lipsește lucrul asta. Nici nu știm câte meserii sunt și ce poți să faci într-un anumit domeniu”, a adăugat Oana.  

Cel mai important mesaj pe care părintele i-l poate transmite copilului

Unul dintre cele mai prețioase mesaje pe care un părinte îl poate transmite copilului său este legat de bucuria de a trăi și de a valorifica fiecare moment. Prin propriul exemplu, părinții pot inspira și motiva copiii să își trăiască viața la potențialul lor maxim, cultivând astfel o atitudine pozitivă și ambiția de a deveni cea mai bună versiune a lor. 

„Viața merită trăită! Acesta este mesajul meu. Eu vreau să simt că trăiesc viața la potențialul ei și la potențialul meu. Și citeam uneori că oamenii sunt mai demotivați și le e mai frică de ce ar putea să fie bun decât rău…  

Și asta vreau să le transmit cumva, indirect, copiilor mei. Prin mine, ca model. E ambiția mea să mă bucur de viață, să o trăiesc la potențialul maxim, să fiu eu cea mai bună versiune a mea și, făcând asta pentru mine, sunt sigură că îi voi contamina. Știu că nu au cum să nu se contamineze de lucruri frumoase”, a mai spus invitata la DC News TV.