În cadrul unui interviu acordat pentru DC News TV, Alexandra Dobre, președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre discriminarea bătrânilor și despre dificultățile cu care se confruntă aceștia în viața de zi cu zi. 

Pensionarii, între discriminare și sărăcie

Jurnalistul Val Vâlcu și invitata sa, Alexandra Dobre, au abordat problemele legate de accesul inegal la servicii medicale pentru seniori, provocate de fondurile insuficiente, care duc la întârzieri în efectuarea investigațiilor necesare. 

De asemenea, au vorbit despre importanța dreptului la recreere pentru vârstnici și despre modul în care instituțiile culturale ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora. 

„În primul rând, discutăm despre discriminarea bătrânilor, pentru că o întâlnim în foarte multe cazuri, de la momentul în care, știu eu, ne urcăm în autobuz și vedem că nu li se oferă locul să se așeze, că nu mai facem lucrul acesta. Foarte rar vedem un tânăr care cedează locul unui vârstnic. 

De asemenea, discutăm de drepturi. Accesul la sănătate este un drept, și aici avem, încă o dată spun, o problemă, pentru că accesul nu este tot timpul egal la sănătate, pentru că nu sunt fonduri suficiente. Nu reușesc să ajungă la timp să-și facă anumite investigații medicale care sunt costisitoare și, deși sunt acoperite prin Casa de Asigurări de Sănătate, nu sunt fonduri suficiente. Și atunci, și aici este încălcat un drept”, a spus Alexandra Dobre la DC News. 

Importanța activităților recreative 

Activitățile recreative sunt esențiale pentru bunăstarea seniorilor, însă accesul acestora la evenimente culturale rămâne limitat din cauza costurilor. Alexandra Dobre a adus în discuție această problemă și propus ca locurile neocupate la spectacole să fie oferite gratuit vârstnicilor.  

„Dreptul la recreere, spuneam. Aici este o zonă în care se poate face mult mai mult. Sunt foarte multe instituții de cultură, fie publice, fie private, care rămân cu bilete nevândute la anumite spectacole și care ar putea să redirecționeze aceste locuri rămase libere către această categorie a populației. (…) 

De multe ori, instituțiile spun că există deja reduceri pentru pensionari, că au, cumva, posibilitatea să meargă. Dar reducerile astea… vă dați seama, dintr-un bilet de 100 de lei, dacă ai reducere 20-30 de lei, da, poate că ea contează, dar în valoarea absolută nu e substanțială, mai ales dacă o raportăm la o pensie de 1.000 și ceva de lei”, a precizat ea.  

Discriminarea salariaților pe criteriul vârstei 

Pentru mulți oameni care se apropie de vârsta de pensionare, pierderea locului de muncă nu reprezintă doar o provocare financiară, ci și un obstacol greu de depășit în găsirea unui nou loc de muncă. 

„Sunt foarte mulți oameni disponibilizați din cauza discriminării pe bază de vârstă. Am avut foarte multe situații semnalate în sensul ăsta; oameni care se apropiau de vârsta de pensionare și la care angajatorul n-a mai avut răbdare să-i lase să iasă la pensie, i-a disponibilizat înainte de asta. 

Și vă dați seama, pentru o persoană care mai are 1-2 ani până la pensie, e foarte complicat să-și găsească de lucru, deși nu ar trebui să fie așa, dat fiind că experiența este foarte importantă și tinerii sunt din ce în ce mai puțin interesați să muncească”, a punctat președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.