Într-o discuție cu jurnalista Oana Stănciulescu la DC News TV, liberalul Dinu Zamfirescu a subliniat importanța apartenenței României la UE și NATO, descriind integrarea europeană ca fiind „salvarea” țării.

Cu toate acestea, Zamfirescu a exprimat îngrijorări legate de educația insuficientă a tinerilor despre istoria României și influența rusă.

Există progres, dar insuficient

„Sunteți dezamăgit de cum a evoluat România? A fost insuficient sau sunteți mulțumit în ceea ce privește viitorul României”, a întrebat jurnalista Oana Stănciulescu, realizatoarea emisiunii #Rezist de la DC News TV.

„Este insuficient, da. Avem totuși o concluzie pozitivă. Integrarea în Europa este extraordinară. Faptul că suntem membri UE și NATO a fost salvarea noastră, absolut. Înseamnă foarte mult pentru noi toți și oamenii trebuie să fie conștienți de treaba aceasta”, a explicat Zamfirescu.

Care este cel mai bun vin? Vin americanii!

Stănciulescu a abordat și subiectul scepticismului european în România, menționând că, deși sondajele indică un sprijin solid pentru UE, există totuși un curent sceptic. Zamfirescu a legat acest fenomen de influențele externe, afirmând că „Există un curent oarecum sceptic, dar avansat și de oameni care sunt manevrați de ruși și care sunt prezenți în opinia publică.”

„Noi i-am așteptat pe americani [să vină alături de România] decenii întregi. Se și spunea pe vremuri «Care este ce mai bun vin? Vin americanii!»”, a adăugat politicianul născut în 1929.

Au uitat românii cât de răi au fost rușii încă din secolul XVIII?

„Cum vă explicați totuși faptul că am uitat ce au făcut rușii în România? Nu ne mai este frică de ceea ce ar putea face?”, a mai întrebat Stănciulescu.

Zamfirescu a reiterat că el personal nu a uitat ce a însemnat influența rusă asupra țării, dar tinerii nu par să fie la fel de conștienți de acest trecut.

„Cât despre generațiile mai tinere, cred că în sistemul educațional nu se face la istorie suficient. Modul în care reacționează tinerii înseamnă că nu știu ce-a fost și ar trebui să știe de la școală ce a însemnat Rusia, acest dușman dintotdeauna al României, începând din sec. XVIII,” a adăugat el.