În cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Val Vâlcu, Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a discutat despre cum vor evolua temperaturile în această toamnă și a explicat cauzele pentru care localitățile din vestul țării au resimțit mai intens valurile de căldură pe timpul nopții. 

Început de toamnă cu temperaturi ridicate

Anul acesta, valurile de căldură au fost puternic influențate de aerul fierbinte din nordul Africii, afectând estul Europei și regiunile vestice ale României. Directorul executiv al ANM a explicat că acest fenomen va continua și în zilele următoare, aducând temperaturi mai scăzute în estul țării și căldură intensă în vest. 

„Influența clară din acest an a venit aproape direct dinspre nordul Africii. Valurile de căldură s-au extins deasupra estului Europei, ajungând la latitudini foarte ridicate, inclusiv până în țările baltice, desigur, sub influența fenomenelor de scară largă de deasupra Oceanului Atlantic și Europei de Vest, unde temperaturile au fost sub media normală, mai răcoroase. În fața activității ciclonice din Atlantic, s-a favorizat advecția aerului foarte cald din nordul Africii.

Au fost și perioade în care intensitatea maximă a pătrunderii de aer dinspre Africa s-a deplasat ușor spre Europa Centrală, influențând mai puternic regiunile vestice ale țării noastre. Acest fenomen se va repeta și în zilele următoare, pe parcursul săptămânii viitoare, când ne așteptăm la o creștere a instabilității și la temperaturi ceva mai scăzute în jumătatea estică a țării.

În schimb, regiunile vestice – Banat, Crișana, mare parte a Olteniei, vestul Transilvaniei și Maramureșul – vor fi influențate de aerul cald dinspre Europa Centrală, unde temperaturile sunt în prezent mai ridicate decât la noi”, a spus Florinela Georgescu la DC News TV.  

Vremea pe litoral: Se mai anunță precipitații?

Săptămâna trecută, litoralul a fost lovit de ploi abundente, iar deși vremea începe să se îmbunătățească, sunt așteptate noi episoade de ploi în Dobrogea și pe litoral în zilele următoare. Aceste precipitații au fost generate de un ciclon format deasupra Mării Negre, influențat de temperatura ridicată a apei și de aerul rece din straturile superioare ale atmosferei. 

„Din punct de vedere al turismului, nu trebuie neapărat ca aceste ploi să ne descurajeze, pentru că vremea începe să se amelioreze. Vor mai fi, săptămâna aceasta, episoade cu averse în Dobrogea, inclusiv în zona litorală. Ceea ce tocmai am traversat este un episod interesant; aceste ploi se datorează unui ciclon care s-a dezvoltat deasupra Mării Negre.  

Îl așteptam; era sugerat de modelele cu care facem prognoza încă de acum 4-5 zile. Desigur, era mai puțin clară traiectoria acestuia: în ce măsură ne va afecta, cât de mult va reuși să intre deasupra zonei litorale și deasupra Dobrogei, deci cât de mult va înainta peste uscat.  

Dezvoltarea sa a fost favorizată de temperatura crescută a apei mării în această perioadă din an și, pe de altă parte, de o pătrundere mai rece în straturile mai înalte”, a explicat directorul executiv al ANM.