În cea mai recentă ediție a emisiunii „DC Anima”, dedicată iubitorilor de animale, Tudor Tim Ionescu, alături de invitata sa, Iulia Marin, reprezentantă a asociației FREE, au discutat despre planurile pentru marșul din acest an, precum și despre nevoile stringente ale animalelor din România. 

„Anul trecut, acesta a fost îndemnul: să-și ia fiecare patrupedul și să vină la marș, pentru că, până la urmă, despre ei este vorba. Și nu doar despre câini și pisicuțe, ci și despre celelalte animale. (…) Vrem să fie un marș inclusiv; așa am vrut anul trecut, așa vrem și anul acesta. Vrem ca oricine empatizează cu animalele să vină, fie că are animale acasă, fie că nu, fie că este vegan sau nu”, a transmis Iulia Marin. 

Cum se va desfășura marșul pentru drepturile animalelor?

În contextul creșterii interesului pentru protecția animalelor, marșul anual organizat de asociația FREE reunește iubitorii de animale pentru a atrage atenția asupra drepturilor acestora. Iulia Marin, reprezentantă a asociației, a subliniat că evenimentul nu este dedicat doar veganilor, ci tuturor celor care doresc să contribuie la protejarea tuturor speciilor de animale. 

„Mulți au spus că (acest marș – n.r.) este pentru vegani, nu este pentru vegani. Este pentru iubitorii de animale și comunitatea iubitorilor de animale este foarte mare, mult mai mare decât oamenii care s-au strâns anul trecut. 

Marșul de anul acesta va avea loc pe 21 septembrie, într-o zi de sâmbătă, ca și anul trecut. Ne vom întâlni la Piața Universității, la statui, la ora 16:00. Până la ora 17:00 ne vom strânge, pentru că nu o să vină toată lumea în același timp, iar la ora 17:00 vom începe marșul.  

Vom merge pe Bulevardul Elisabeta în marș până la Parcul Izvor, la rondul bicicliștilor, unde ne vom opri și vom aloca următoarele aproximativ două ore pentru discuții”, a explicat Iulia Marin, reprezentantă a asociației FREE. 

Întrebată dacă există și un program, ea a răspuns: „Vom avea o serie de cerințe, ca și anul trecut. Ne dorim să targetăm toate animalele, absolut toate animalele, de aici și posterul nostru pentru marș – o să vezi un pește, un puișor, adică absolut toate animalele, nu doar pisici și căței. Vom avea inclusiv o scrisoare deschisă, prin care ne dorim să cerem cele mai urgente lucruri de care au nevoie animalele în țara noastră”.  

„Ne dorim condiții mai bune pentru animale”

Referindu-se la lista cu lucrurile de care au nevoie animalele din România, Iulia a declarat: „Nu am definitivat lista, pentru că ne dorim foarte mult să ne consultăm și cu celelalte asociații de protecția animalelor. Noi nu suntem specialiști pe câini/pisici și vrem să obținem mai multe puncte de vedere. Dar vă pot spune, în mare, ce ne dorim. 

În primul rând, ne dorim condiții mai bune pentru animalele de fermă, adică să nu mai existe cuști, să aibă mai mult spațiu și să beneficieze de respectul de care au nevoie. Ne dorim să nu mai existe ferme de blană – există deja un proiect în acest sens, depus deja; ne dorim să nu mai existe transport de animale vii, care le produce foarte multă suferință. 

Ne dorim – ceva foarte drag mie – să existe o bază de date pentru pisici, pentru a fi cipate, și ne dorim ca sterilizarea lor să fie obligatorie prin lege, așa cum este și la câini. La câini, mi-aș dori să punem accent pe respectarea legii și educarea oamenilor privind sterilizarea, pentru că acolo avem deja o lege pentru sterilizare”.