Într-un interviu pentru DC News TV, Alexandra Dobre, președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre provocările și oportunitățile pe care le aduce îmbătrânirea populației din țara noastră pentru familiile vârstnicilor. 

Despre „Îmbătrânire Activă”, un eveniment unic în România

Populația României îmbătrânește tot mai rapid. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), în 2022, numărul persoanelor de peste 65 de ani era cu 21% mai mare decât cel al copiilor sub 14 ani. 

Într-un interviu recent cu jurnalistul Val Vâlcu, președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a oferit mai multe detalii despre proiectul „Îmbătrânire Activă” și scopul acestuia.  

„Ceea ce noi promovăm (prin Îmbătrânire Activă, un eveniment unic în România – n.r.) este acest concept de îmbătrânire activă și sănătoasă. Deci este foarte bine că oamenii trăiesc mai mult, că îmbătrânesc, dar trebuie să ne gândim la modul în care o fac și la cum putem să-i sprijinim mai mult, astfel încât acest proces să nu fie unul anevoios, să nu devină o corvoadă, să nu fie ei înșiși o povară pe umerii familiei sau pe umerii societății pentru că, de la un punct încolo, așa se pot simți. Și lucrul acesta generează frustrare, supărare, boală…  

Știți care este cea mai răspândită boală în rândul vârstnicilor noștri? Singurătatea”, a punctat Alexandra Dobre la DC News TV. 

„Avem o pandemie de singurătate în rândul vârstnicilor”

În România, singurătatea a devenit o problemă majoră în rândul vârstnicilor, afectând grav calitatea vieții acestora. Studiile arată că unul din trei seniori socializează foarte rar, interacționând cu numai două persoane într-o lună, adesea fiind vorba doar de poștaș și preot sau medicul de familie. În plus, mulți vârstnici percep activitățile casnice precum ștersul prafului sau mersul la piață drept singurele momente de recreere.  

Această realitate contrastează puternic cu situația din alte țări, unde seniorii se bucură de o viață socială activă, participând la activități de recreere și socializare în comunitate. 

„Avem o pandemie de singurătate în rândul vârstnicilor din România. Sunt studii care arată că unul din trei seniori nu socializează într-o lună de zile cu mai mult de două persoane, una fiind poștașul, acolo unde pensia vine fizic, și cealaltă fiind preotul sau medicul de familie, după caz. 

Mai mult decât atât, 37% dintre vârstnicii noștri consideră activități de recreere faptul că șterg praful, spală sau se duc să facă piața. Ei nu au nici cultura petrecerii timpului și a recreerii, așa cum o au alții din alte state care deja aplică aceste concepte despre care noi vorbim acum. 

Spre exemplu, dacă ne uităm la Marea Britanie, Japonia, chiar și Franța, Italia, Spania, acolo vedem la prânz oameni cu părul cărunt, vârstnici, seniori, pensionari care iau masa în oraș, care se relaxează, care beau o cafea bună, un pahar de vin, mănâncă în oraș. Uitați-vă la noi în restaurante. Nu știu dacă 1, 2 sau 3% dintre cei prezenți într-un restaurant sunt pensionari”, a atras atenția Alexandra Dobre.